Megduplázták a keretet a népi kultúrára – elérhetőek a Csoóri Sándor Alap pályázatai

Megduplázták a keretet a népi kultúrára – elérhetőek a Csoóri Sándor Alap pályázatai

A tavalyi 2,5 milliárd után idén 5 milliárd forintot szán a kormány a népi kultúra támogatását célzó Csoóri Sándor-programra.

Csoóri Sándor volt az, aki a 20. század végén általános érvénnyel megfogalmazta: a népi kultúra nemcsak múltunk része, hanem a jövőnk záloga is.

„Ha a magyarság a 21. században is erős közösség akar lenni, akkor újra át kell élnie a népi hagyományt, a program célja ezért a népművészet, a hagyományőrzés, a vidéki lét, az önazonosság megélésének segítése. A népművészet olyan hagyomány, amelyet egyre nagyobb elismerés övez a társadalom részéről, erre jó példa a közmédia Fölszállott a páva elnevezésű vetélkedője” - jegyezte meg Balog Zoltán miniszter.

2017-ben, a Csoóri Sándor program első évében 2,5 milliárd forintból 1349 néptánc- és népzenei együttest, népdalkört támogattak szerte a Kárpát-medencében. A támogatást a pályázaton nyertes csoportok többek között népviseletek készíttetésére, hangszerbeszerzésre, technikai eszközök vásárlására, szakmai oktatói munkára, fellépéseik során élő népzenei szolgáltatások igénybevételére használhatják fel.

Az 5 milliárd forintos idei keretre kiírt pályázatok már elérhetők, ezúttal már a tárgyalkotó népművészet is a támogatott műfajok közé került:

Csoóri Sándor Alap 2018

A program nyílt pályázatain a néptáncegyüttesek 1,8 milliárd, a táncházak 220 millió, a népzenei együttesek, népdalkörök 530 millió, a tárgyalkotó népművészeti közösségek 500 millió, a határon túli hivatásos magyar néptáncegyüttesek pedig 250 millió forintos keretre pályázhatnak. Népzeneoktatási programok megvalósítására 330 millió, az országos, regionális és megyei hatókörű népművészeti szervezetek közösségfejlesztő programjaira pedig 700 millió forint jut.

Ma Magyarországon több mint 300 ezren foglalkoznak hagyományőrzéssel mintegy 1600 csoportban, amelyekkel évente 2000 rendezvényen találkozhat a közönség. Az egész Kárpát-medencére tekintve a félmilliót is eléri a magyar népművészettel foglalkozók száma.

A Csoóri Sándor-program nemcsak Magyarországon számít jelentősnek, hanem nemzetközi mércével is: ma sehol a világon nincs ilyen típusú támogatás a népművészet számára - emelte ki a kezdeményezés jelentőségét Szigetvári József, a Százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes vezetője, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár igazgatója

ATEMPO.sk / MTI