VÉLEMÉNY: Merjünk koncertet szervezni

Az utóbbi években gyakran találkoztam olyan véleményekkel, hogy Szlovákiában a magyar zenekarok nem kapnak elég fellépési lehetőséget. Sokan panaszkodnak, hogy a helyi fesztiválok a felvidéki zenekarok helyett inkább Magyarországról hívnak előadókat, azzal érvelve, hogy ők nagyobb tömeget tudnak megmozgatni. Másik oldalról ebben is találunk némi igazságot, mivel egy fesztivál megszervezése nem kis pénzbe kerül és valamivel azt fedezni kell. A probléma viszont abban rejlik, hogy sok fesztivál vagy tábor pont a helyi kultúra megmaradását és támogatását hirdeti szlogenjében, ennek ellenére a műsor, amit kínálnak, tele van külföldi előadóval. Egyértelmű, hogy egy magyarországi sztár nagyobb tömeget mozgat majd meg, mivel találkozhatunk vele a TV-ben, a rádiókban és a médiákban. A felvidéki zenekaroknak ilyen téren viszont csak korlátozott lehetőségeik vannak.

Pont ezért a fesztiválszervezőknek ügyelniük kéne arra, hogy a felvidéki zenekarok elegendő teret kapjanak rendezvényeiken, mert máshogyan nem nagyon kapnak bemutatkozási lehetőséget.

Igaz, hogy a felvidéki zenekarok nagy része nem rendelkezik nagy rajongó táborral, de ha sehol sem tudnak bemutatkozni, akkor esélyük sem lesz egy komolyabb rajongó tábor kialakítására. Néhány fesztivál ezt a problémát különböző like versenyekkel próbálja orvosolni, ahol viszont nem a tehetségesebb zenekar nyeri a versenyt, hanem az, amely a legtöbbet zaklatja az ismerőseit a Facebook oldalon. Így sajnos olyan zenekarok is nagyszínpadra kerülhetnek, akik silány produkciójukkal még jobban csak éltetni fogják azt az elképzelést, hogy felvidéken nincsenek jó zenekarok.

A másik gyakori probléma, amit a felvidéki zenészek gyakran említenek a helyi klubok hiánya. Ez a vélemény sajnos nem lehet vita tárgya, mivel ez egy tény.

Tény az is, hogy Szlovákia dél-nyugati részén még eléggé jó a helyzet, de az ország közép és keleti részén már kevesebb lehetőségből válogathatunk.

Ráadásul sok olyan klub is létezik, ahol lehet játszani, de csak akusztikus műsorral, mivel kisebb helységekről van szó. Ilyen körülmények között a felvidéki zenekarok egy része arra kényszerül, hogy határon túl a magyarországi klubokban keressen fellépési lehetőséget. Magyarország viszont zenész és zenekarhiányban biztosan nem szenved, így egy felvidéki együttesnek eléggé nehéz dolga lesz valamennyi szinten betörni az ottani piacra. Fontos megemlíteni, hogy a klubos koncertek kétség kívül a legjobbak és a leghatásosabbak egy helyi rajongótábor kialakítására, amely a kezdetekben előresegítheti a zenekarok feljebb jutását.

 

koncert

 

A megoldás ezúttal is bennünk van. Merjünk koncerteket szervezni, mert más nem fogja megtenni helyettünk. Hasonló volt a helyzet Somorja városával, amely pár évvel ezelőtt meglehetősen szegényes zenei élettel rendelkezett. Pár kezdeményező személy viszont megelégelte ezt a helyzetet és kisebb zenei fesztiválokat kezdtek szervezni, mások zenei klubbot nyitottak. Az első pár év nekik is nehéz volt, kevesen jártak, nem volt nagy az érdeklődés, de még mindig jobb volt, mint a semmi. Egy kis idő után a helyi lakosok viszont egyre érdeklődőbbek és nyitottabbak lettek a különböző helyi és külföldi előadók iránt, még akkor is, ha az adott zenekarnév nem volt számukra ismerős. Persze a szituáció nem mondható tökéletesnek, de legalább a város zenei élete halad valamerre és fejlődőképes.

Nem kell félni a koncertszervezéstől, eleinte biztos nehéz lesz, de sok kitartással változtathatunk a dolgokon. Meg kell keresni a legszimpatikusabb helyi kocsmát, bárt, pubot, össze kell haverkodni a tulajjal és mehet is a szervezés. Meg kell szólítani a helyi zenekarokat, akik ráadásul olcsóbban jönnek el játszani, mivel minimális benzinköltséggel kell számolni és mindig elhoznak pár havert a fellépéseikre.

Kell szerezni valami alap kihangosító felszerelést, ami elég lesz minimum az ének kihangosítására. Kell szerkeszteni egy egyszerű plakátot, amely megjelenhet majd a falu vagy város újságjában, valamint weboldalán, kell csinálni egy Facebook eseményt és legutolsó sorban írni kell róla a különböző médiákba, hogy minél többen tudjanak a koncertről.

Attól, hogy néhányan kritizálni fognak téged a szervezési képességeid miatt nem kell félned, mert biztosan így lesz. Ilyenkor csak fel kell ajánlani, hogy akkor legközelebb besegíthet neked, 90 százalékban ekkor jön majd a kibeszélés és a visszautasítás. Meglehet eleinte ez sok munkának fog tűnni, de idővel bele lehet jönni és akkor már gond nélkül fog menni a szervezés.

Merjünk koncerteket szervezni, merjük támogatni a helyi zenekarokat, merjük támogatni az élő zenét, mert ha már csak a klubos koncertek száma megnövekszik regionális szinten, sikert könyvelhetünk el és ha a fesztiválok is elkezdenek több teret adni a felvidéki zenekaroknak, akkor már győzelmet.

Hushegyi János, ATEMPO.sk