Halmos Béla Programiroda indult a népzenészek segítésére – érdemes lesz figyelni rájuk

Halmos Béla Programiroda indult a népzenészek segítésére – érdemes lesz figyelni rájuk

A hétvégén megrendezett Táncháztalálkozó részeként bejelentették a Halmos Béla Programiroda elindulását.

A most történtek előzménye, hogy 2016-ban a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) vezetése létrehozta a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiumot azzal a céllal, hogy a népzenei előadók számára átfogó pályázati struktúra épülhessen ki.

A kollégium az üres hang- és képhordozó díjak NKA-hoz kerülő részéből gazdálkodhat, és tavaly mintegy 213 millió forintot fordíthatott pályázati felhívásaira.

A most indult Programiroda a kollégium és a pályázók munkáját hivatott segíteni, továbbá honlapján - halmosbelaprogram.hu - és facebook-oldalán folyamatosan közli az NKA Halmos Béla Programjának legfrissebb híreit, közleményeit. Ezen kívül lehetőséget teremt a pályázók számára, hogy a programiroda munkatársaitól is választ kaphassanak a pályázatokkal kapcsolatos kérdésekre.

A Programiroda tevékenysége idén négy fókuszpont köré csoportosul.

Az első a Halmos Béla Program portfóliós zenekari pályázatán nyertes formációk segítése, koncertezési lehetőségeik szélesítése.

Ehhez kapcsolódik a folkklubhálózat kialakítása, amely a táncházkultúrát erősíti és teszi színesebbé koncertekkel, előadásokkal, kiállításokkal, filmekkel, illetve egyéb kiegészítő programokkal.

Fontos cél a zenészek felkészítése a hazai és nemzetközi koncertéletbe kerülésre, ennek apropóján tartották meg nemzetközi előadók részvételével a Halmos Béla Programiroda, a Hagyományok Háza és a Hangvető közös menedzsment kurzusát. Végül az idei világzenei expo (Womex) magyar résztvevői idén a Programiroda támogatásával juthatnak ki a világ legnagyobb népzenei, világzenei vásárára.

ATEMPO.sk / MTI