Az érsekújvári Fekete Tamás a Virtuózok kilenc továbbjutó között a Nagyok korcsoportjában

Fekete Tamás

Kilenc versenyző jutott tovább a Nagyok korcsoportjából a közmédia klasszikus zenei tehetségkutatójában, a Virtuózok negyedik szériájában. A válogató után a Virtuózok Személyesen című műsorban adták át a legjobb zongorakísérőnek járó Gábor József Emlékdíjat.

A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán péntek este sugárzott válogató adásban tizennyolc tehetség állt a zsűri elé a megújult stúdióban. A mezőnyben nagy számban képviseltették magukat az énekesek, de hangszeres előadásokban sem volt hiány.

 

A Nagyok - a Kicsik és a Tinik válogató adásaihoz hasonlóan - a műsor végén tudták meg, hogy ki kapja meg valamelyik zsűritag hegedűjét és ki az a négy tehetség, akik továbbjutásáról a zsűritagok közösen döntöttek.

Fekete Tamás zongoraművész Érsekújvárból is ott van a továbbjutók között.

Hegedűvel jutott tovább Nagy Torma Krisztina (harmonika), Kászoni Annamária (magánének), Győri András (oboa), Ninh Duc Hoang Long (magánének) és Hart Gábor (gitár).

A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Szabó Réka (magánének), Havár-Ferenczy Anna Vivien (magánének) és a visszatérő Bánkövi Bence (cselló) jutott tovább.

 

A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely, Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész.

A műsor végén ismét a 9 továbbjutóval közösen köszönt el a két műsorvezető: Morvai Noémi és Bősze Ádám.

Az érdeklődők a mediaklikk.hu/virtuozok oldalon és a MédiaKlikk Plusz applikációt letöltve visszanézhetik a műsort és a továbbjutott versenyzőkről bővebb információkat kaphatnak.
Jövő héten a Tinik elődöntőjébe jutott 9 versenyző produkcióját láthatják a Virtuózok nézői a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Kovács László karmester közreműködésével.

A válogató adás után az M5 kulturális csatornán sugárzott Virtuózok Személyesen című műsorban adták át a legjobb zongorakísérőnek járó, idén alapított Gábor József Emlékdíjat. A zsűri közös döntése alapján, Nagy Anna vehette át a díjat Batta Andrástól, a Kis Virtuózok Alapítvány elnökétől. Tavaly decemberben az alapítvány egyik tanári különdíját Gábor József zongoraművész, a Zeneakadémia időközben elhunyt korrepetitora kapta, az elismerést azonban már csak felesége, Jászberényi Lilian vehette át. Az özvegy ezután tett felajánlást az emlékdíj létrehozására a Virtuózokban előadó fiatal zongorakísérők számára és személyesen is jelen volt az elismerés átadásakor.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Virtuózok