50 éves Zsapka Attila, zenész, énekes

Ma ünnepli 50-ik születésnapját Zsapka Attila, gitáros, énekes, zeneszerző, a felvidéki magyar zenei élet egyik kiemelkedő alakja.

Attila Párkányban született. Kisgyermek korában édesanyja Szécsi Pál lemezeit hallgatta csodálattal. Hat éves lehetett, amikor a televízióban végignézte a Beatles „Egy nehéz nap éjszakája” című filmjét. Ez a pillanat meghatározta életet, ettől kezdve gitáros énekes szeretett volna lenni. Nem sokkal később pedig meg is kapta első gitárját.

 

Kor-Zár

 

Kamaszként több rövidebb és hosszabb életű zenekarban játszott, majd 1989-ben unokatestvérével, Zsapka Zsolttal megalapították a máig is aktív Kor-Zár verséneklő együttest.

2005-ben elhatározta, hogy a Kor-Zár mellett egyéni pályán is szerepelni fog. Elsődleges célja az volt ezzel, hogy rendszeresen fel tudjon lépni Szlovákia magyar tanítási nyelvű iskoláiban, népszerűsítve az énekelt vers műfaját a diákság körében. Kezdetben egy szál gitár kíséretében, egyedül járta Felvidéket, de azóta már barátokat, zenésztársakat is talált mindehhez.

 

 

Az évek során a Kor-Zár tagjai mellett sok kitűnő zenésszel és előadóművésszel volt és van szerencséje együtt dolgozni, köztük Kátai Zoltán és Dinnyés József énekmondók, a Kaláka együttes, Vadkerti Imre előadóművész, Korpás Éva népdalénekes, Gál Tamás színművész, Lakatos Róbert brácsaművész, Benkó Ákos jazz dobos, Emmer Péter gitárvirtuóz, Farnbauer Péter billentyűs, gitáros és még sokan mások.

 

Vadkerti-Zsapka-Sipos

 

A Felvidék magyar iskoláit Vadkerti Imrével ás Sipos Dávid szoxofonossal járják, ez a formáció 2016-ban Harmónia díjat is kapott. Korpás Évával Szécsi Pál emlékkoncerteket tartanak, Benkó Ákossal és Emmer Péterrel pedig ZSEB zenekar név alatt szórakoztató zenét játszanak idehaza és a Kárpát–medence magyarlakta vidékein.

A verséneklésnek köszönhetően volt szerencséje személyesen megismerkedni olyan neves költőkkel, mint Gál Sándor, Varró Dániel, Lackfi János, Mészely József, valamint Böröczki Mihály és Z. Németh István. Rendszeresen ott van a Tompa Mihály Országos Verseny verséneklők zsűrijében is.

Az idei jubileummal kapcsolatban több meglepetést is tartogat Atilla. Elárulta portálunknak, hogy idén egy összefoglaló lemez kerül kiadásra, mely új dalokat is fog tartalmazni, valamint jubileumi turnéval is meglepi a rajongókat.

Isten éltesse Zsapka Attilát!

ZE, ATEMPO.sk