Okulnak a hagyományok oktatói - A Hagyományok Háza közös képzései Felvidéken

A Hagyományok Háza közös képzései Felvidéken

A Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia két hatvanórás képzéssel kívánja támogatni a pedagógusok munkáját. Mindkét tanfolyamra jelentős az érdeklődés.

A felvidéki magyar pedagógusok fontos eredménynek tartják, hogy féléves előkészület után, a szlovák Oktatásügyi Minisztérium a Hagyományok Háza két képzését is akkreditálta.

A Népi játékok és néptánc az óvodában és iskolában programot az Intézmény a Comenius Pedagógiai Intézettel és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével közösen hirdette meg komáromi helyszínnel. A kezdeményezés a Felvidéken újdonságnak számít, és fontos hiányt pótol. Célja, hogy a megszerzett tudást a hallgatók az iskolai nevelőmunkában, tanórákon és szakköri foglalkozásokon hasznosan tudják kamatoztatni.

A felhívás jelentős visszhangra talált, az érdeklődők javarésze a nyugati régióból jelentkezett. Az első húszfős tankör után a szervezők új csoportot indítanak. A hatvanórás továbbképzés első szakasza május 26-án indul, s június első napjaiban folytatódik, a program a Pedagógusszövetség éves Jókai Mór Nyári Egyetemén Komáromban fejeződik be (július 9-13.). A hallgatók vizsgán adnak számot tudásukról.

 

Berta Alexandra, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója

 

A másik akkreditált képzést a szintén hatvanórás „Útravaló”- a néphagyomány hiteles módszertana az óvodában és az iskolában-t áprilisban fogadták el, s az oktatás a Pedagógusszövetség rimaszombati II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetemén kezdődik (július 9-13.), s a kurzust szeptemberben fejezik be.

A tanfolyam célja, hogy a pedagógusok a hagyományos népi kultúrával – néptánccal, népzenével, néprajzzal és hagyományokkal, – komplex módon ismerkedhessenek meg, és mindennapi munkájukhoz gyakorlati útmutatást kaphassanak.

Az érdeklődők június közepéig jelentkezhetnek, túljelentkezés esetén a szervezők újabb csoportokat indítanak.

 

Mindkét kezdeményezés a Szlovákiában dolgozó mintegy 4500 pedagógust szólítja meg, s a szervezők fontos jövőbeni feladata, hogy a komáromi–rimaszombati /az AMHSZ 264. a) pontja alapján/, tehát középrégiói képzést kiterjesszék a Bodrogközre és a távoli, „vízen túli” keleti megyékre is. E koncepció nyomán – az eddigi oktatás tapasztalatainak felhasználásával – ősszel újabb tanfolyamok indulhatnak.

A képzések oktatói azok a felvidéki szakemberek, pedagógusok, néptáncoktatók és néprajzosok, akik már bizonyították tudásukat, s részt vettek a Hagyományok Háza korábbi képzésein. Ezáltal a Hagyományok Háza szakembereinek az elmúlt tizenhét év alatt felhalmozott tudásanyagát és módszertani ismereteit saját munkaterületükön, tájegységükben kamatoztathatják.

A Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia továbbképzéseivel kapcsolatos információkat az illes.gabor@hagyomanyokhaza.hu emailcímen és a hálózat Facebook oldalán is kaphatnak.

ATEMPO.sk