Az érsekújvári Fekete Tamás ott van a Virtuózok döntőjében – velük találkozhatunk jövő héten

Három versenyző: az érsekújvári Fekete Tamás (zongora), valamint Hart Gábor (gitár) és Ninh Duc Hoang Long (magánének) jutott a döntőbe a Nagyok korcsoportjából a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató pénteki adásában.

A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább a korcsdoportos válogatóból Nagy Torma Krisztina (harmonika), Kászoni Annamária (magánének), Győri András (oboa), Ninh Duc Hoang Long (magánének) és Hart Gábor (gitár). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Szabó Réka (magánének), Fekete Tamás (zongora), Havár-Ferenczy Anna Vivien (magánének) és Bánkövi Bence (cselló) jutott tovább.

A kilenc elődöntős ezúttal nem egyedül, hanem az idén 55. születésnapját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével adott elő egy-egy művet. A zenekart Kovács László Liszt-díjas karmester, Kiváló Művész vezényelte. A produkciókat a zeneművekhez alkotott, azok átélését még hatásosabbá tevő háttérvetítésekkel tették még látványosabbá a Virtuózok megújult stúdiójában.

A versenyszámok elhangzása után egy különleges produkciót is láthattak a nézők: a fellépők a Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestrával közösen léptek színpadra.

A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész.

A zsűri reakciója alapján várható volt, hogy az Érsekújvárból érkezett Fekete Tamás is ott lesz a döntősök között. Kesselyák Gergely a kitűnő előadás után mindjárt megjegyezte, hogy végre ebben a korosztályban is megkaptunk az elvarázsolt pillanatokat.

Rajta kívül Hart Gábor (gitár) és Ninh Duc Hoang Long (magánének) jutott a Nagyok korcsoportjából a Virtuózok döntőjébe, ahol már szimfonikus zenei kíséret mellett mutathatják be tehetségüket.

A korcsoportos elődöntőbe jutott kilenc versenyző közül a közönség a MédiaKlikk Plusz applikáción keresztül a műsor után szavazhat kedvencére kedd éjfélig.

Jövő pénteken a Virtuózok döntőjét láthatják majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői. A Nagyok közül továbbjutott három versenyző mellett a Kicsik korcsoportjából Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és a pozsonyi Gertler Teo (hegedű), a Tinik közül pedig Beke Márk (harsona), Urbán Benjámin (zongora) és Bencze Máté (szaxofon) lép újra színpadra.

ATEMPO.sk / MTI