A felvidéki Gertler Teo és Fekete Tamás is ott lesz ma este a Virtuózok döntőjében

Fekete Tamás és Gertler Teo

Ma este lesz a Virtuózok döntője, a közmédia klasszikus zenei tehetségkutató műsorában kilenc versenyzőt és három sztárprodukciót láthatnak a tévénézők.

A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán 19 óra 30 perckor kezdődő élő műsorban két felvidéki is bemutatkozik.

 

Gertler Teo

Újra láthatjuk a Kicsik korcsportjából a pozsonyi Gertler Teo-t, aki hegedűjével fog varázsolni. Kesselyák Gergely még az előző adásban jegyezte meg a tehetséges fiúról, hogy "számomra a Virtuózok elmúlt 4 évfolyamának nagy felfedezettje vagy!".

 

Fekete Tamás

Ismét zongora elé ül a 24 éves érsekújvári Fekete Tamás, aki a pozsonyi Zeneművészeti Főiskola hallgatója, felkészítő tanára pedig Ida Černecká. Ő a Nagyok között száll versenybe.

 

Rajtuk kívül a Kicsik korcsoportjából Abouzahra Mariam (hegedű) és Balázs-Piri Soma (zongora), a Tinik közül Beke Márk (harsona), Bencze Máté (szaxofon) és Urbán Benjámin (zongora), a Nagyok közül pedig Hart Gábor (gitár) és Ninh Duc Hoang Long (magánének) lép újra színpadra.

A versenyzőknek a finálé a cél, ahová korcsoportonként csak egy versenyző juthat be.

A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész.

Ne feledjük: Péntek este, a döntő során 19.30 és 21.45 között lehet szavazni 2018 Közönség Kedvencére, a +36-20/30/70-4422-999 számokon elérhető, alapdíjas SMS szolgáltatás igénybevételével, valamint a MédiaKlikk Plusz applikációval, mely ingyenesen letölthető. Bárkire szavazhattok a 27 elődöntős versenyző közül az előadó nevének megadásával.

A döntőben három sztárprodukciót is láthatnak a nézők: Perényi Miklós Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas gordonkaművész, korunk egyik legnagyobb csellistája Édouard Lalo csellóversenyének harmadik tételét adja elő. Andreas Ottensamer világhírű osztrák-magyar klarinétművész, a Berlini Filharmonikusok szóló klarinétosa Mozart klarinétversenyének 2. tételét játssza el. Szentpáli Roland tubaművész és a Virtuózok egyik visszatérő versenyzője, Lukács Gergely egy Vivaldi kettős versenyt játszik.

 

A Virtuózok negyedik évadának műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám.

Az adás után az M5 kulturális csatornán a fináléba jutott versenyzőkkel és felkészítő tanáraikkal készített beszélgetések láthatók a Virtuózok Személyesen című műsorban, amelynek műsorvezetője Béli Ádám.

Szombaton 9 óra 30 perctől a Bartók Rádióban lesz hallható a Continuo - Kísérjük a Virtuózokat! című műsor Bolla Milán műsorvezetésével.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Virtuózok