Ők hárman nyertek a Virtuózok döntőjében

Ők hárman nyertek a Virtuózok döntőjében

A kicsik korcsoportjában Balázs-Piri Soma (zongora), a tiniknél Beke Márk (harsona), a nagyok között pedig Ninh Duc Hoang Long (magánének) győzött a Virtuózok, a közmédia klasszikus zenei tehetségkutatója pénteki döntőjében.

Felvidékről két versenyző is bemutatkozott az este folyamán.

A Kicsik korcsoportjában idén a döntőig jutott a pozsonyi Gertler Teo. M. Bruch g-moll koncert op.26.-nak a III. tételét játszotta el csodálatosan. „Tökéletes vagy, és még fejlődsz!” - mondta az értékelésében Balázs János.

ITT NÉZHETED MEG TEO PRODUKCIÓJÁT

Ismét a zongora elé ült a 24 éves érsekújvári Fekete Tamás, aki újra egy nagyon nehéz darabot adott elő. Prokofjev I. (Desz-dúr) zongoraversenyének I. tételét hallhattuk tőle. „Én akarom, hogy te tudd, zseniális vagy” - méltatta Várdai István.

ITT NÉZHETED MEG TAMÁS PRODUKCIÓJÁT

Rajtuk kívül a kicsik korcsoportjában Abouzahra Mariam (hegedű), a tiniknél Bencze Máté (szaxofon) és Urbán Benjámin (zongora), a nagyok között pedig Hart Gábor (gitár) lépett színpadra a Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán élőben sugárzott műsorban. A döntőben a Magyar Állami Operaház Zenekara kísérte a versenyzőket Kocsár Balázs vezényletével.

A közönség voksai alapján a következő adásban születik meg a három korcsoport-győztes közül a zenei tehetségkutató idei abszolút nyertese is. A közönség a jövő pénteki adás végéig szavazhat a három korcsoportgyőztes közül a kedvencére sms-ben és a MédiaKlikk Plusz applikáción keresztül.

A döntőben három sztárprodukciót is láthattak a nézők. Perényi Miklós Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas gordonkaművész, korunk egyik legnagyobb csellistája Édouard Lalo csellóversenyének harmadik tételét adta elő. Andreas Ottensamer világhírű osztrák-magyar klarinétművész, a Berlini Filharmonikusok szóló klarinétosa Mozart klarinétversenyének 2. tételét játszotta el. Szentpáli Roland tubaművész és a Virtuózok egyik visszatérő versenyzője, Lukács Gergely egy Vivaldi kettős versenyt játszott.

A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, érdemes művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész.

A Virtuózok negyedik évadának műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Virtuózok