Magyar Kórusok Találkozója felvidéki közreműködőkkel Veszprémben

A Magyar Kórusok Találkozójának ad otthont Veszprém hétvégén. A kétnapos rendezvényen felvidéki kórusok és Veszprém Város Vegyeskara kóruscsaládjának tagjai adnak koncertet.

Erdélyi Ágnes, a rendezvény szakmai vezetője elmondta, hogy a június 9-én és 10-én zajló kórustalálkozó megrendezésével a városban fél évszázados múltra visszatekintő kóruszenei hagyományokat kívánják tovább erősíteni.

A szombati ünnepi hangversenyen Veszprém Város Vegyeskara mellett a kóruscsaládba tartozó Vokál, a Dúdoló Népzenei Együttes, valamint a Felvidékről érkező Peredi Nőikar és az Ipolybalogról érkező Szent Korona Kórus ad koncertet.

Vasárnap a vendégkórusok koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Szent Margit-templomban és a Szent Mihály-bazilikában.

1968-ban zajlott Veszprémben az első Europa Cantat Nemzetközi Éneklő Hét, melyet Zámbó István karnagy rendezett. Azóta is szinte minden nyáron hallgatható kóruszene a városban néhány napon keresztül, a legjelentősebb találkozó a több mint egy évtizeden át évről évre megrendezett Vivace Kórusfesztivál volt.

„Manapság arra van a legnagyobb szükség, hogy a hazai és a határon túl élő magyarok kórusai találkozhassanak egymással, erősítve az összetartozás érzését, ennek kíván fórumot teremteni a találkozó” - hangsúlyozta a szakmai vezető.

ATEMPO.sk / MTI