Magyar tagot választottak az Európai Zenei Tanács elnökségébe

Zsoldos Dávid

Zsoldos Dávid, a Magyar Állami Operaház tanácsadójának személyében 13 év után először választottak magyar tagot az Európai Zenei Tanács vezetésébe.

A Magyar Állami Operaház közleménye szerint az Oslóban tartott közgyűlésen tanácskozási joggal vett részt Gyüdi Melitta, az Opera protokollfőnöke, az Európai Zenei Tanács Fellowship Programjának ösztöndíjasa. Zsoldos Dávidot június 10-én választották be az európai ernyőszervezet elnökségébe.

A tizenhat nominált közül négy korábbi és négy új tagot választottak meg, köztük a Magyar Zenei Tanács képviseletében delegált jelöltet. A testület elnöke továbbra is Ian Smith (Live Music Now Scotland), alelnöke Victoria Liedbergius (Norvégia), tagjai Willem van Moort (Hollandia), Eirik Birkeland (Norvégia), Joanna Grotkowska (Lengyelország), Audrey Guerre (Franciaország), Michalis Karakatsanis (Ciprus), Zsoldos Dávid (Magyarország).

Korábban Schanda Beáta, Bánffy Miklós-díjas menedzser 2001 és 2005 között volt az Európai Zenei Tanács elnöke.

Zsoldos Dávid, a Papageno ügyvezető igazgatója a Zeneakadémián végzett zongoraművész, később zenetörténész szakon. 2002-ben alapította a Fideliót, majd a PORT.hu és Fidelio egyesüléséből alakult Libri Média ügyvezetője volt 2015-ig. Capriccio című zenei műsora 7 évig volt hallható a RadioCafé 98.6-on, illetve a Klasszik Rádió 92.1-en - ez utóbbi csatorna zenei arculatát indulásakor programigazgatóként jegyezte. Tizenkét éve a Müpa, 2011 óta a Magyar Állami Operaház tanácsadója, a Magyar Zenei Tanács mellett a legjelentősebb nemzetközi ifjúsági zenei szervezet, a Jeunesses Musicales Hungary elnökségi tagja.

Az Európai Zenei Tanács (Europaen Music Council - EMC) 1972-ben alakult az IMC/UNESCO európai regionális csoportjaként és 1992 óta viseli az EMC nevet. A tanács olyan európai ernyőszervezet, mely az IMC európai tagjait, 31 ország összesen 75 zenei szervezetét (nemzeti zenei tanácsok, nemzetközi és európai szervezetek, valamint nemzeti és szakosodott zenei szervezetek) fogja össze. Célja mindenfajta zenei irányzat népszerűsítése és fejlesztése. Bátorítja a multilaterális párbeszédet és kezdeményezéseket, a zenészek, művészek mobilitását, valamint lehetővé teszi a tagok hatékonyabb együttműködését és a rendszeres eszmecserét. Helyi, nemzeti és európai szinten is elősegíti az egyenlő zenei jogokat és lehetőségeket biztosító keretrendszer létrejöttét.

ATEMPO.sk / MTI