Hétfőn kezdődik a 14. Magyar Táncfesztivál Győrben

Hétfőn kezdődik a 14. Magyar Táncfesztivál Győrben

Hétfőtől egy héten át ismét a tánc fővárosa lesz Győr, ahol 14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált.

Hat helyszínen közel félszáz produkciót láthat a közönség a klasszikus balett műfajtól a néptáncon át a kortárs táncokig hazai és külföldi professzionális és amatőr társulatok előadásában. Az idei koncepció szerint igyekeznek átfogó képet mutatni a magyar és a közép-európai táncélet elmúlt évéről.

A fesztivál nyitó eseménye hagyományosan a Győri Balett előadása, a Művészetek Palotájában tavasszal bemutatott Pianoplays lesz, egy Wagner és Liszt műveire készített, szerelemről szóló darab Velekei László művészeti vezető koreográfiájával.

Az egy hét alatt a Nagyszínpadon fellép majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, amely a folklór nyelvén állít emléket a 150 évvel ezelőtti kiegyezésnek és annak a magyarságra való hatásának. De látható lesz a Magyar Nemzeti Balett, a Kijevi Modern Balett, a Frenák Pál Társulat, a Szegedi Kortárs Balett, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a St. Pölten-i Europaballett, a Kecskeméti City Balett, az olasz EgriBiancoDanza Compagnia, a Brno Balett és az Experidance előadása is.

A Kisfaludy-teremben a nyitó napon Pirók Zsófia Én, Sally, táncolunk címmel ad kortárs flamencoestet Az ötödik Sally című regény alapján. A többi napon a Budapest Táncszínház, Fehér Ferenc, az Egri GG Tánc, az Udvarhelyi Néptáncműhely, a Góbi Tánctársulat és a Duna Táncműhely előadásait lehet megtekinteni.

A Vaskakas Művészeti Központban a Madách Színház Táncegyüttese Shakespeare műveire írt, a Győri Balett pedig Szophoklész Antigoné című drámáján alapuló darabokat mutat be. Ott rendezik a gyermek táncfesztivált, ahol négy nap alatt négy társulat meséjét tekinthetik meg a legkisebbek. Az RP-Evolution DC Holle Anyó történetét, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Pöttöm Palkó meséjét, a Pécsi Balett a Hófehérke és a hét törpét mutatja be, a Bozsik Yvette Társulat pedig Csizmás kandúr világába repíti a legkisebbeket.

A II. János Pál Pápa téren a néptánc, a modern táncok és a zene kapja a főszerepet. A szabadtéri előadások sorát a Maros Művészegyüttes néptáncos, népzenés műsora nyitja, este pedig táncházat tartanak. Később fellép még a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, helyi és környékbeli táncstúdiók, de zenés programokat is tartanak.

A táncfesztivál alatt végig megtekinthető lesz a német Pina Bausch táncos-koreográfus munkásságáról szóló kiállítás a Győri Nemzeti Színház Csillárszintjén. A tárlat bemutatja, hogyan hatott a művész Federico Fellinire, Pedro Almodóvarra vagy Esterházy Péterre.

ATEMPO.sk / MTI