Folkszöglet is várja a fiatalokat - Népzenei fórum Gombaszögön

A június 16-22. között rendezett jubileumi Gombaszögi Nyári Táborban a népzene ezúttal kiemelten fontos szerepet kap. A Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia Folkszöglete igényes programsorozattal várja az érdeklődőket.

A Gombaszögi Nyári Tábor a felvidéki ifjúság legjelentősebb találkozóhelye, egyben fóruma. A jeles esemény idén is gazdag programkínálattal várja a felvidékről és az egész Kárpát-medencéből érkezőket. A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársai az egybegyűlteket egy népzenei programhelyiséggel, a Folkszöglettel szólítja meg.

Az választék igen gazdag, naponta legalább két koncert szerepel a kínálatban. A főprogramokat táncház követi, ahol oktatók várják a néptáncra nyitott fiatalokat.

Változatos műsort állítottunk össze" – avat be a részletekbe Konkoly László szervező, a szlovákiai Hagyományok Háza Hálózat munkatársa. – "A neves magyar bandák mellett számos nemzetiségi zenekar is színesíti a palettát. Az elmúlt évi háromestés koncertsorozat idén a tábor egész idejére kibővül. A technikai lehetőségek is fejlődnek, a szervezők egy sátorral fedett tágas fapadlót építettek fel kisszínpaddal.”

Fellép az 1995-ben alakult Pressburger Klezmer Band, a főváros zsidó zenei hagyományainak továbbéltetője, a társulat művészetét számos elismeréssel jutalmazták. Rado Kertis és zenekara ruszin zenével érkezik, s annak a népcsoportnak a kultúráját mutatja be, amelynek létét is kétségbe vonják egyesek, más szomszédos országban. A szintén hagyományos máramarosi rutén zenét játszó Técsői Banda repertoárjában egyaránt megtalálható a román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamkincs. Az elmúlt év sikere nyomán a Parno Graszt (Fehér ló) roma népzenei együttes ismét bemutatkozik.

RÉSZLETES ZENEI PROGRAM

A tavalyi öt-hatezres sátorozók száma ezévben minden bizonnyal bővül, az ott lakókon kívül az esti koncertekre még sokan érkeznek. A legifjabb nemzedék tagjai kézműves foglalkoztatóban sajátíthatják el a népi iparművészet alapjait.

 

A Folkszöglet részletes programja

Július 17. (kedd)

Agócs Gergely – népmesemondó

Pántlika tamburazenekar – A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató versenyen a bátai tamburás Pántlika zenekar Tolna megyét képviselte nagy sikerrel.

Fonó Zenekar – A Fonó Zenekar Budapesten alakult 1997-ben. Tagjai Magyarország különféle régióiból, Szlovákia és Ukrajna magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik a népzene előadását, oktatását és kutatását hivatásszerűen művelik.

az est vendégei a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes táncosai

 

Július 18. (szerda)

Varjos zenekar – A Varjos zenekar 2003 őszén alakult Párkányban. Céljául a Kárpát-medence népi kultúrájának bemutatását tűzte ki, a XX. századi népzenei gyűjtések, illetve saját tapasztalataik alapján.

Csángálló Zenekar – A Csángálló Zenekar 2009-ben alakult, jelenlegi felállásukban 2014 óta játszanak, immár nemzetközivé téve az együttes összetételét. Zenei anyanyelvüknek a gyimesi és moldvai csángók népzenéjét tekintik, melyre építkezvén folyamatosan tágítják érdeklődési körüket, repertoárjukat és hangszeres tudásuk határait.

az est vendégei a dernői Borostyán Néptáncegyüttes táncosai

 

Július 19. (csütörtök)

Rozmaring – Csoltói hagyományőrző zenekar

Tindia zenekar – A Tindia zenekar 2015 júniusában alakult fiatal zenészekből, akik már régóta foglalkoznak népzenével. A közös érdeklődés és barátság által is összefűződő banda főként moldvai népzenét játszik.

Parno Graszt – A „Parno Graszt“ együttest 1987-ben alapították. A zenekar a zenei gyökereit a közvetlen környezetükben gyűjtötte a szabolcs-szatmári Paszabról és környékéről, a zenekar a mai napig itt él, távol a nagyvárosok zajától és gyorsan múló divatjától. Zenéjük így őrizhette meg ősi, eleven karakterét, a zenekar pedig őszinte, közvetlen természetét.

az est vendégei a füleki Rakonca Néptáncegyüttes táncosai

 

Július 20. (péntek)

Nagy Csomor András és zenekara

Pressburger Klezmer Band – A klezmer zene Szlovákia zenei öröksége is, mivel szorosan köthető Pozsonyhoz és annak zenei múltjához. A PREßBURGER KLEZMER BAND ebben a műfajban Európa egyik legjelesebb képviselője.

az est vendégei a dernői Borostyán Néptáncegyüttes táncosai

 

Július 21. (szombat)

Técsői Banda – A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó (régiesen: rutén) banda a Tisza felső szakaszán fekvő Técső város és környékének legismertebb zenekara. Familiáris zenekar, a Csernavec család tagjaiból áll. A vidék zenei hagyományait elődeiktől tanulták. Rendkívül változatos repertoárjukban az interetnikus kapcsolatok miatt szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is.

Cimbaliband – Kilenc nagylemez után is töretlenül száguld a Cimbaliband cimbalom-meghajtásos tandembiciklije. A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal. A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband “boszorkány konyhájában” a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis jazz-el, latin zenével, balkáni ritmusokkal.

ATEMPO.sk