Csúcsra jár a Gombaszögi Nyári Tábor

Második napjához érkezett a legnagyobb szlovákiai magyar szabadegyetem és fesztivál, a Gombaszögi Nyári Tábor. A záporok ellenére a táborozók folyamatosan töltik meg a kempinget.

A mai nap egy kerekasztal-beszélgetéssel indult a TANDEM szervezte Labirintus udvarban. Borvák Mária, a TANDEM, n.o. szakmai vezetője beszélgetett Nagy Rékával és Teleki Hannával, a Szubjektív Értékek Alapítványtól; Páll Gábor önkéntessel és Hajtman Gábor EVS-önkéntessel. Ma érkezik a táborba a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom két aktivistája, Karolina Farská és Katarína Hozlárová, hogy a Kuciak-gyilkosság kapcsán kialakult helyzetről, az elért sikerekről és a szerveződés jövőbeli terveiről beszéljenek.

A Pátria sátorban Ablonczy Balázs és Simon Attila történészekkel Rácz Vince beszélget Trianonról, majd pedig Gazdag József két műsorát láthatják és hallhatják a táborozók. Először Veiszer Alinda, magyarországi televíziós műsorvezető érkezik, akivel a sajtószabadság és cenzúra kérdéskörét járják körül. Alindát Závada Pál író váltja, akivel Gazdag Agyonverni a szomszédot cím alatt beszélget a tömeghisztériáról, a gyűlöletről és a lincselési népszokásról.

A Tóth Károly előadói sátorban a tavaszi gombaszögi ásatások eredményeit ismerteti Szakálos Éva művészettörténész, de a B-612 irodalmi sátrába érkezik Forgács Péter, Totth Benedek, Babiczky Tibor és Cserna-Szabó András is. Ne csak beszéljünk róla, eredményeket akarunk! címmel Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos és a helyi polgármester bemutatják, milyen romáknak szóló projekteket valósítottak meg Páskaházán. A településre a délután folyamán különbusz indul majd.

A Korona Sátor mai vendége Kristóf Réka, a 2017-es Virtuózok győztesé, akivel beszélgetés valamint közös éneklés is lesz a Gombaszögi Daloskönyvből.

A nagyszínpadon pedig fellép az Edda Művek és a Margaret Island, míg a kisszínpadon a Chiki Liki Tu-a és a Mongoose Limit zenél majd. A Tindia és a Csángálló Zenekar pedig a Folkszögletben húzza majd a talpalávalót.

RÉSZLETES ZENEI PROGRAM

További információkat a tábor Facebook-oldalán és a www.gombaszog.sk oldalon találnak az érdeklődők, ahol a részletes program is olvasható.

ATEMPO.sk
Fotó: Gombaszög