Míves konferencia - Felvidéki mestertalálkozó Kárpát-medencei vendégekkel

Míves konferencia - Felvidéki mestertalálkozó Kárpát-medencei vendégekkel

Az „Érdekképviselet és szervezetépítés a Kárpát-medencében” című konferencia a megalakuló Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség fóruma és négy régió tapasztalatcseréje is egyben.

A Gömöri Kézművesek Társulása, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia, valamint a megalakuló Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség konferenciára várja a szakma legaktívabb tagjait Rozsnyón. A július 27-ei szimpóziumnak a Gömöri Közművelődési Intézet ad otthont.

A találkozó számvetésre ad alkalmat, olyan lehetőséget és fórumot biztosít a felvidéki hagyományos kézművesek számára, amelyen teret kapnak az őket érintő legfontosabb, kérdések. A résztvevők folytatni szeretnénk ezzel a Gömöri Kézművesek Társulása által teremtett hagyományt: a szervezet éveken keresztül szervezett hasonló témájú konferenciákat a felvidéki kézművesség felkarolásáért.

A tanácskozás tapasztalatcsere is, ehhez nyújtanak segítséget a vendégelőadók. Az információ felhasználás szempontjából hasznosnak ígérkezik Illés Vanda előadása: „Célom, hogy bemutassam a Hagyományok Házának - a kézművesség terén végzett tevékenységét, ezzel ötleteket adva a konferencia résztvevőinek hasonló programok beindítására – ismerteti felszólalásának témáját az intézmény Népi Iparművészeti Osztályának vezetője. - Az érdeklődők többek között hallhatnak a különböző szakmákban indított képzéseinkről, szakköreinkről és tanfolyamainkról, bemutatom a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumot és programjait, az ezen belül működő Nyitott Műhely workshopjait is.”

Az előadók sorában Torjai Zita Katalin gyöngyfűző a vajdasági Törökbecséről, Lévay Zsófia nemezelő pedig Szabadkáról érkezik, a kolozsvári Molnár Attila, az Erdélyi Kézmíves Céh elnöke „Kézművesek és medvék Erdélyben” című előadásával keltette fel az előzetes érdeklődést. Feleszegi Melinda, a szamosújvári a Téka Alapítvány munkatársa a mezőségi kézművességet mutatja be. Ötvös Sándor a Kárpátaljai magyar Népművészeti és Hagyományőrző Egyesületet képviseli Rozsnyón.

A rendezvény bemutatkozási lehetőséget is biztosít, s a szakmai összejövetel a „Magyar Kézművesség a Felvidéken 2018” című vándorkiállításra beérkezett pályamunkák szakmai értékelésével zárul.

A jelenlevők másnap a várhosszúréti XII. Gömöri Kézműves Vásáron folytathatják eszmecseréjüket.

 

I. Országos Kézműves Konferencia programja

Július 27. (péntek)

09.00 A „Magyar Kézművesség a Felvidéken 2018” című vándorkiállításra beérkezett pályamunkák válogató zsűrizése (csak a szakmai zsűri)
10.00 – 10.15 Érkezés, regisztráció
10.15 – 10.30 Köszöntő, megnyitó - Farkas József a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia koordinátora
10.30 – 12.00 A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség alakuló ülése - A szervezet víziójának bemutatása
12.00 – 13.00 Ebédszünet

13.00 – 17.00 I. Országos Kézműves Konferencia - „Érdekképviselet és szervezetépítés a Kárpát-medencében”
13.00 – 13.10 Megnyitó – Levezető elnök: Fridrich Tímea
13.10 – 13.40 A kézművesség helyzete a XXI. században - Előadó: Kiss Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége alelnöke, gyöngyfűző népi iparművész
13.45 – 14.15 Kézművesség a Hagyományok Házában - Előadó: Illés Vanda, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának osztályvezetője
14.15 – 14.35 Kávészünet
14.35 – 14.50 A kézművesség helyzete a Vajdaságban ma - Előadók: Lévay Zsófia nemezelő – Szabadka, valamint Torjai Zita Katalin gyöngyfűző – Törökbecse
14.55 – 15.10 Kézművesek és medvék Erdélyben - Előadó: Molnár Attila – Kolozsvár, az Erdélyi Kézmíves Céh elnöke
15.15 – 15.30 A mezőségi kézművesség bemutatása - Előadó: Feleszegi Melinda – Szamosújvár
15.35 – 15.50 A kézművesség helyzete a Kárpátalján ma - Előadó: Ötvös Sándor, Kárpátaljai magyar Népművészeti és Hagyományőrző Egyesület
15.50 – 16.05 Kávészünet
16.10 – 16.25 Bemutatkozik a Gömöri Kézművesek Társulása - Előadó: Nagy György – Várhosszúrét
16.30 – 16.45 Bemutatkozik a Motolla Kézműves Baráti Kör - Előadó: Benko Pál – Fülek
16.50 – 17.05 Bemutatkozik a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző és Viseletkészítő Műhely - Előadó: Neszméri Tünde – Pográny
17.10 – 17.20 A konferencia értékelése és zárása – Levezető elnök: Fridrich Tímea
17.30 – 18.30 Vacsora
18.30 A „Magyar Kézművesség a Felvidéken 2018” című vándorkiállításra beérkezett pályamunkák szakmai értékelése

Július 28. (szombat)

Várhosszúrét – XII. Gömöri Kézműves Vásár

ATEMPO.sk