Hongkongiak táncolnak magyar néptáncokat a Pósfa Zenekar kíséretében

Japán, tajvani és maláj vendégtáncosokkal magyar néptáncokat ad elő a hongkongi Knack Cordial Folk Group, amely Napkelettől Napnyugatig címmel csütörtökön Budapesten a Várkert Bazárban lép színpadra.

A hongkongi Knack Cordial Folk Group Kárpát-medencei turnéjuk legfontosabb állomásaként lép fel Magyarországon.

Kenneth Tse Kelet-Ázsiában elismert táncos, táncpedagógus és koreográfus együttesének 18 táncosa a művész saját koreográfiáit adják elő. A műsoron délalföldi, sárközi, kalotaszegi, mezőségi, marossárpataki táncok mellett egy ukrán és egy bolgár tánc is szerepel.

A hongkongi együttest a Rosonczy-Kovács Mihály és Soós András által vezetett Hungarian FolkEmbassy (tagja a felvidéki Hanusz Zoltán is) és a felvidéki Pósfa Zenekar, a 2017-es Fölszállott a Páva vetélkedő győztes formációja kíséri. Az előadás vendég Bognár Szilvia.

A produkció után kínai-magyar táncház szórakoztatja a közönséget.

Kelet-Ázsiában is egyre nagyobb teret hódítanak a magyar táncok, amiben elévülhetetlen érdemei vannak Kenneth Tse-nek, a hongkongi Knack Cordial Folk Group együttesvezetőjének, aki szülőhazája mellett Taiwanon, Malajziában és Japánban is 20 éve rendületlenül tanítja a magyar néptáncokat. Táncpedagógusi és kultúrdiplomáciai tevékenységéért idén májusban megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet.

 

 

Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, a Hungarian FolkEmbassy vezetője elmondta: a magyar táncházmozgalom nemcsak a Kárpát-medence, de a magyar nemzet határain is túlnyúlik. Kitágítja a nemzet határait, és olyanokat is a részévé tesz, akik nem beszélnek magyarul, illetve akiket semmilyen rokoni kapcsolat nem fűz a magyarsághoz. "

Ők azok, akiket népzenénk, néptáncunk önmagában való szépsége ragadott meg, és tett kultúránk iránt elkötelezetté. Ezek a fiatalok a táncházmozgalmon keresztül kapcsolódnak a magyarsághoz" - hangsúlyozta a zenész.

Elmondta azt is, hogy A Magyarország Barátai Alapítvánnyal és a Fonóval közösen úgy gondolják, hogy tudatosan kell összefogni ezt az értékes kultúrkört, ezért szándékaik szerint ez év végén elindítják az I Dance Hungary elnevezésű programot a mostani turné tapasztalatait is felhasználva.

Az együttes július elején a felvidéki Gútán már vendégszerepelt, de találkozhatunk még velük július 28-án a Művészetek Völgyében és augusztus 1-jén a kalotaszentkirályi tánctáborban.

ATEMPO.sk / MTI