Sikerrel zárult a Nemzeti Ifjúsági Kórus turnéja - így énekeltek Galántán

Sikerrel zárult a Nemzeti Ifjúsági Kórus turnéja, akik Felvidéken is jártak

Sikerrel zárult a Nemzeti Ifjúsági Kórus turnéja. Az együttes bemutatkozását a galántai, keszthelyi, a bécsi, a budapesti és a kecskeméti közönség is vastapssal fogadta.

A 62 fiatal alkotta együttes egyhetes intenzív felkészülés után indult az öt állomásból álló turnéra. A kéthetes programot a Kodály-emlékév alkalmából először szervezte meg a Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával.

 

Nemzeti Ifjúsági Kórus

 

A kórus tagjait a beküldött felvételek, valamint egy budapesti és egy kecskeméti meghallgatás alapján választotta ki a két szakmai vezető, Erdei Péter érdemes művész, Liszt-és Bartók-Pásztory-díjas, és Nemes László Norbert Bartók-Pásztory-díjas karnagy.

Magyarország minden szegletéből, valamint a Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek fiatalok az együttesbe.

Felvidéket a dunaszerdahelyi Mórocz Virág képviselte, aki idén a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban érettségizett. A fiatal énekes számos alkalommal állt már a színpadon, nemrég Korpás Éva lemezbemutatóján is közreműködött.

A kórusba zenei tanulmányokat folytatók vagy már zenei végzettséggel rendelkezők mellett építész- és vegyészhallgató, IT-menedzser, ipari termék- és formatervező, gazdálkodó is bekerült.

 

 

"A felkészülés egész időszakát a közös akarat és a minőségre törekvés határozta meg, s ezt tükrözte a koncerteken nyújtott teljesítmény is" - mondta Erdei Péter. A kórus repertoárjában Mendelssohn dalain, Kodály Zoltán Este és Molnár Anna című művein kívül kortárs szerzők alkotásai is szerepeltek.

Orbán György (Da Pacem) és Varga Judit (The Night) a kórus felkérésére komponáltak egy-egy új művet, mellettük Bella Máté és Vajda János korábbi alkotásai, valamint az amerikai Z. Randall Stroope kórusműve is felcsendült a turné állomásain. A budapesti hangversenyt megtisztelte a jelenlétével a program fővédnökségét vállaló Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is.

"Nagyon remélem, hogy lesz folytatás és nem egy egyszeri alkalom, hogy a Nemzeti Ifjúsági Kórus együtt énekelt" - értékelte a programot Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója.

ATEMPO.sk / MTI