Újra turnézik a Magyar Állami Operaház – Pozsonyban is színpadra állnak

Magyar népdalokat hallgatni egy egész estén keresztül? És közben autentikus magyar népzene is szól? Ráadásul magyar néptáncosok ugrálnak a színpadon? – Ezek a kérdések Kodály Zoltán idejében még felmerülhettek, mert idegenül hatott ez a világ a Magyar Állami Operaház színpadán, hát még más országokban, de a szerző kulturális hadjárata sikeres volt: a Székely fonó által a magyar népzene színpadi műfajként mára bejárta az egész világot.

A budapesti Opera, mely mindig is komoly hangsúlyt fektetett a műfaj, különösen a magyar opera minél szélesebb körben történő terjesztésére, főépületének korszerűsítés miatti zárvatartása alatt nagyszabású turnékat szervez bel- és külföldön egyaránt, hogy a magyar operairodalom legfontosabb darabjait és az intézmény repertoárjának legjobban sikerült produkcióit minél több helyen élvezhessék a világban.

 

Magyar Állami Operaház

 

A Visegrádi Csoport országait érintő körúton pedig természetes, hogy a két mű, melyet a társulat utaztat, az a magyar népdalt operai magasságokba emelő Székely fonó, valamint a morva zeneszerző, Leoš Janáček ugyancsak népzenei motívumokban gazdag, Jenůfa című operája. Az Opera egy-egy estét ad ezekkel a produkciókkal a varsói Lengyel Színházban, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban és a prágai Žofín Palota nagytermében.

S hogy miért épp e két szerző? Kodály és Janáček egyaránt kötődnek a szlovák kultúrához. Előbbi gyermekkorának igen meghatározó időszakát töltötte Galántán, a zenéket pedig, amiket ott hallott, később feldolgozta – ez lett élete egyik leghíresebb kompozíciója. Janáček fantáziáját ugyancsak megmozgatta a szlovák tánczene. A leggyakrabban hazájuk és a környező országok népzenéjéből ihletet merítő szerzők azonban az operában tudták legmagasabb szinten kibontakoztatni zenei örökségükből gyűjtött ötleteiket, ennek legjelentősebb példáival áll most színpadra a budapesti Opera társulata.

 

Magyar Állami Operaház

 

A pozsonyi előadások

2018. szeptember 26. 19:00 | Szlovák Nemzeti Színház, Pozsony
Leoš Janáček: Jenůfa

2018. szeptember 27. 19:00 | Szlovák Nemzeti Színház, Pozsony
Kodály Zoltán: Székely fonó

ATEMPO.sk