Sziget - napi ajánló – Második nap

Sziget - napi ajánló – Második nap

Egy-két kivételtő eltekintve, kedden már minden helyszínen várnak rátok zenei és más izgalmas kulturális programok a Sziget fesztiválon. A Pop-Rock Nagyszínpadon ma láthatjátok deadmau5-t, a Queens of the Stone Age-t, a Ska-P-t és az Anti Flaget, de a 'kisebb' színpadok felhozatalában is olyan nevekkel találkozhatunk, mint a Jimmy Eat World, a Bloody Beetroots, Deniz Koyu vagy Thomas Gold.

Ma 16:00-kor lesz az első koncert a fesztivál legnagyobb színpadán, bevonul az ultraprovokatív és megalkuvást nem ismerő pittsburghi punk rock banda, a felforgató albumaikról és politikai aktivizmusukról híres Anti-Flag, akiket egy hozzájuk hasonlóan társadalmi ügyek iránt elkötelezett, keményvonalas alakulat, a spanyol Ska-P vált 17:45-kor. A madridiak zenéje pörgő ritmusú, minden hangjával a hétköznapi konformizmus ellen lázad, akárcsak provokatív dalszövegeik, melyek kérlelhetetlenül őszinte és társadalomkritikus üzeneteket hordoznak. Este hétkor fél órás lufireptetés jön, majd Josh Homme és legendás bandája, a Queens of the Stone Age rakkolós, kábító, súlyos és riff-központú rockjától szédülhetünk meg fél nyolctól. Palm Desert legendáinak lelépésével nem ér véget az este, 21:30-kor érkezik Joel Zimmerman, kanadai EDM szupersztár, azaz deadmau5, hogy kizárólag minőségellenőrzött 'e'-alapanyagokból felépített elementáris, extatikus, elsöprő, eszeveszett, stb., show-jával a színpad elé szegezze a Szigetlakókat.

Az A38-on a mai legnagyobb durranása a The Bloody Beetroots este fél tizenkettőkor kezdődő hangfoglalása lesz. Sir Bob Cornelius Rifo elektronikus zenei projektjének lényege a hangládák, dobszerkók, mikrofonok és a keverőpult terhelési maximumának teszteléséből áll. Kutatásaikat Venom-maszkban, dübörgő electro house-ra végzik, fidgetre törve és dance punkra zúzva, energikus fellépéseiken pedig több tízezer ember őrül meg egyszerre. Így lesz ez kedd éjjel is a Szigeten. Az olasz hangemberek után másfél órával a kivételes képességű, nagy jövő előtt álló török DJ-producer, a populáris, popresszív house zene univerzumának új csillaga, Deniz Koyu szervez a helyszínen party-t és csak 02:30-kor engedi el a potmétereket, illetve adja át a pultot német kollégájának, Thomas Goldnak, aki penge, szenvedélyes, tempós és egészségesen adikttív house zenében utazik. A berlini elektronikus zenész bulija 04:00-ig tart, ekkor már Sikztah csalogatja bele a napfényt a szánkba szettjével. De nem érdemes feltétlenül későn érkezni az A38 Színpadhoz, mert már délután fél öttől lesznek itt koncertek: legelőször az ausztrál rockzenekar, a Brody Dalle koncertezik, 18:00-tól pörgős, izzasztó, a közönség biztonsági, féltve őrzött energiatartalékait is felszámoló metalcore és pattogós pop punk következik az A Day to Remember jóvoltából, nyolc óra előtt nem sokkal Benjamin Griffey, alias Casper, a sokoldalú, tehetséges és népszerű német rapper, énekes-szövegíró talál fogást a keményvonalas hip-hopra fogékony arcokon, 21:40-től pedig az arizóniai Phoenixből érkező punk-rockzenekar, a Jimmy Eat World játszik.

Délután öttől a Rudeneck Sound szettje, 23:00-tól pedig Selector Desmond Schlekker és JD Littlehead várja az afro, latin és reggae zenékre fogékony népeket, a Petőfi Rádió - VOLT Fesztivál Színpadán délután négytől egészen a hajnali órákig lesznek koncertek a hazai könnyűzene élvonalát képviselő zenekarok és előadók jóvoltából: kedden lép színpadra, a 30Y, a Magashegyi Underground, a Hősök, a Grand Mexican Warlock, a Riddim Colony és Halott Pénz, de lesz késő éjjel Roy és Ádám Akusztik, valamint Picard koncert is. Ugyanígy délutántól hajnalig várja programokkal a Szigetlakókat a Blues-Ír Színpad, ahol ma többek között az O'Neills, az Irish Coffee, a Paddy and the Rats és a Scarlet nyomja a talpalóvalót.

12:00-kor a nosie rockban utazó belga Guru Guru mutatkozik be az Európa Színpadon, egy órával később a négytagú kolozsvári alter rock banda, a Face Today koncertezik, kettőkor dancesebb, szőnyegszintikkel megküldött indie popban utazó SICA következik, majd sorrendben olyan tehetséges és már most elismerésre méltó teljesítményt nyújtó európai együttesek és zenészek követelnek maguknak figyelmet, mint az osztrák Psycho Village, a dán Baby in Vain, a lengyel Kumka Olik és német Tom Thaler és Basil párosa. Az utolsó koncert kilenc magasságában ér véget, a napot a francia Chill Bump és a macedón Superhiks fellépése koronázza meg.

Este tízkor kezdődik a Magic Mirroron a nulladik napi party Mr.Optik vezetésével, a Budapest Park Tribute Színpadán ma a Starmans David Bowie számokat játszik, valamint fellép a Faith No More tribute banda, a Tábortűz és Homokozóban holland, francia, orosz és magyar zenészek gondoskodnak a nagyszerű hangulatról 23:15-től hajnalig, a Cökxpôn helyszínen napfelkeltétől másnap reggelig chillelhettek Direct, Dj rabbit, Dj ret3k, a DANSO és KINZOisHERE zenéire, a Meex Hüttéjében, illetve a Robur Soundsystem és Bisztróban viszont inkább partyzni lehet majd, hiszen kirobbanó formában lévő és bulira éhes DJ-k készülnek rá, hogy beindítsák a csapatásra kész Szigetlakókat.

ATEMPO.sk
forrás: sziget.hu