A Parapács Zenekar is ott lesz a döntők döntőjében – jön a Fölszállott a páva új évada

A Parapács Zenekar is ott lesz a döntők döntőjében – jön a Fölszállott a páva új évada

Már csak pár nap és kezdődik a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor október elején bejelentett különleges évada. A döntők döntője alcímet viselő hatodik sorozatban régi nagy kedvencek lépnek a színpadra: a felnőtt és gyermek évadok szereplői is versenybe szállnak a legjobbnak járó díjért.

A felvezető adásokat a Duna Televízió október 26-án és november 2-án sugározza, amelyekben a versenyzők visszaemlékeznek az elmúlt évadok legjobb pillanataira. A műsor élő adásai november 9-én az elődöntőkkel kezdődnek, és december 21-én a döntővel zárulnak.

A szervezők a kiválasztott 48 versenyző névsorát fokozatosan teszik közzé. Az első bemutatottak között volt a füleki származású Kovács-Benko Fruzsina Borbála. Valamint kiderült, hogy a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttessel és a gellei Pósfa zenekarral is találkozhatunk.

De ott lesz a tornaljai Pusko Márton vezette Parapács zenekar is, aki a Fölszállott a páva első évadának kategóriagyőztese. A zenekar tagjai vallják: nagyon fontos volt a műsor az életükben, ugyanis kijelölte számukra az utat. Ez az út pedig a magyar autentikus népzene. A döntők döntőjében azt látják kihívásnak, hogy most a szakmai zsűrinél szélesebb közönséget kell megfogniuk. Bárhol is álljanak színpadra mindig arra törekednek, hogy minél többet adjanak a közönségnek: mind szóban, mind zenében.

A zsűri elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz. Szerepel a zsűriben még Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus.

A tavalyi évadhoz hasonlóan a Fölszállott a páva műsorvezetői Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.

Izgalmasnak ígérkezik ez az évad :-)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk / Fölszállott a páva