90 éves Ennio Morricone filmzeneszerző

Ennio Morricone

Ennio Morricone világhírű filmzeneszerző 1928. november 10-én Rómában született. A kétszeres Oscar-díjas, Grammy-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas olasz művész az egyik legtermékenyebb és legsikeresebb filmzeneszerző, több mint ötszáz filmes és televíziós produkciót jegyez.

 

 

A római Santa Cecilia konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait, és egyebek mellett trombitán tanult játszani. Először 1964-ben Sergio Leone hívta az Egy maréknyi dollárért című alkotásához, hogy néhány betétdalnak készítse el a hangszerelését. Munkájára hamar felfigyeltek, mert olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint amilyen a harmonika, a harang vagy az elektromos gitár. Sorra kapta a megbízásokat, s bár elsősorban westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg nevét, számos más műfajban is dolgozott a vígjátéktól a romantikus filmeken át a horrorokig.

 

 

Ő szerezte többek között a Volt egyszer egy vadnyugat, az Egy maréknyi dollárért, A Profi, Aki legyőzte Al Caponét, a Volt egyszer egy Amerika, A misszió és a Cinema Paradiso filmzenéjét.

Rendszeresen komponál és vezényel betétdalokat Quentin Tarantino filmjeihez. A Jó, a Rossz és a Csúf című filmhez szerzett zenéje a második helyen áll a valaha komponált legjobb filmzenék Top 200-as listáján.

 

 

Legközelebb 2019. január 23-án Budapesten a Papp László Sportarénában ad exkluzív születésnapi koncertet.

ATEMPO.sk