Sziget - napi ajánló – Utolsó nap

Ma lép fel a fesztiválon az Outkast, a La Roux, a Kooks, a Mount Kimbie, a Triggerfinger, a Mindscape, az Ivy Lab, DJ Friction és Borgore, de a nemzetközi sztárok mellett kiváló hazai produkciókat is láthattok, míg a monumentális zárónapi partyt ezúttal Calvin Harris vezényletével pörög a Nagyszínpadon.

 

Ahogyan azt elmúlt egy hétben megszokhattuk, ma is délután négykor lesz az első koncert a Sziget legnagyobb színpadán. Elsőként a Szigetlakók kedvenc belga rockzenekara, a visszatérő vendégnek számító Triggerfinger mutatja meg, milyen erők lakoznak legfrissebb, tizenkét új szerzeményből álló albumukban, a most áprilisban megjelent By Absence of the Sunban, bő másfél órával később viszont már a milliós lemezeladási mutatókkal büszkélkedő brightoni Kooks következik, akiknek karakteres zenéjét a hatvanas évek világmegváltó brit zenekarai és a post-punk mozgalom hangjai inspirálták. 19.00-tól fél órás közjáték következik, a Szerpentin Party után pedig az USA egyik legsikeresebb és legkedveltebb hip-hop formációjáé, a Big Boi és André 3000 által irányított OutKasté a színpad. A sokoldalúságáról híres, műfaji határokat nem ismerő, a soul, a funk, a blues, a dzsessz, a rock és az elektronikus zenékre egyaránt nyitott amerikai produkciót követően 21.30-kor veszi kezdetét a világhírű brit DJ, Calvin Harris záróbulija a helyszínen. Harris-t egyetlen elektronikus tánczenékre fogékony Szigetlakónak sem kell bemutatni, hisz köztudott, az énekesként, slágergyárosként, producerként és DJ-ként egyaránt sikeres aranyifjú jelenleg az egyik legnagyobb név a mainstream e-zene univerzumában.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az A38-on vasárnap fél ötkor a Dennis Lyxzén svéd punk rockzenész régi-új bandája, a hetvenes-nyolcvanas években népszerű power pop műfaj haláltáncait új életre keltő INVSN kezd, 18.00-tól két angol srác, a Kai Campos és Dom Maker vezette Mount Kimbie őrületes basszus soundja keríti hatalmába a közönséget, míg a hosszú idő után most júliusban végre új lemezzel, a Trouble in Paradise-zal jelentkező La Roux 21.40-kor kezdődő popbemutatója előtt a veterán kaliforniai punk zenekar, a NOFX tart erődemonstrációt. Éjfél előtt fél órával egészen napfelkeltéig az elektronikáé lesz a főszerep a helyszínen. Előbb az elektronika világából érkező Nicolas Jaar és a brooklyni virtuóz, multiinstrumentalista zenész, innovatív, kísérleti projektje, a visszafogott, szolid tempójú, experimentális zenékben utazó Darkside mutatkozik be, hajnali egytől Djaikovski és alakulata táncoltat meg minket, Jade hajnali öt magasságában induló szettjét megelőzően pedig olyan Ian Autorun mellett az EDM-huligán, a gorestep királya, Borgore és az utóbbi idők egyik legkiválóbb drum'n'bass formációja, a Milan és Micha Heyboer, valamint Rene Verdult alkotta Black Sun Empire hozza ki belőlünk a maximumot.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

17.00-kor a Világfalu Színpadán először az algériai, marokkói és francia zenészek által alapított rezesbanda, a Fanfarai kezd, másfél órával később már a harmonikás Fixivel együtt fellépő, jamaikai a raggae ikon, Winston McAnuff bizonyítja be, milyen egyedülálló zenei fantáziák jönnek létre a reggae és a francia sanzon ötvözéséből, mielőtt este nyolckor a virtuóz hazai banda, az idén húszéves jubileumát ünneplő Söndörgő együttes birtokba venné a színpadot. Utánuk a calypso, ska, reggae, dub és hip-hop keverékét játszó torontói Kobo Town zenél, majd a kiváló rezes roma banda, a Fanfara Transilvania termet vidám lagzihangulatot a helyszínen, hajnali egytől pedig elsőosztályú világzenei DJ-k, Gateno Fabri, Kosta Kostov és Click keveri a talpalávalót.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

DJ Azou Szenegálból immáron negyedszer lép a keverőpult mögé a Világfaluban, hogy délután öttől egészen este tizenegyig tartó maratoni szettjével bűvölje el a helyszínre látogatókat, akik a későbbiekben a Selecta James Rastacsko címen meghirdetett, hip-hop és reggae rajongókat egyaránt megszólító programján is részt vehetnek. Az utolsó napon is fáradhatatlan partyarcokat már déltől várja bulizni a Colosseum, ahol sorrendben a Filth Company, Mentalien, Markov, DJ Ren és Mindscape irányít a pult mögül az Ivy Lab 21:00-kor kezdődő fellépésig. Az Ivy Lab három, a drum'n'bass világában külön-külön is ismert DJ-proudcer összefogásából jött létre és napjaink legígéretesebb d'n'b kollektívái között jegyzik. Szintén a műfaj nagyágyúi közé tartozik Kasra, a Critical Music-birodalom vezére, aki MC Ad társaságában lép fel ma a helyszínen, ahol éjfélkor már a brightoni DJ-producer, a partyjairól híres város egyik legsokoldalúbb és legképzettebb drum'n'bass fenoménje, Friction teszi tiszteletét a nagyszerű ceremóniamester és vokalista, MC Linguistics kíséretében. És ezzel még nem ér véget a zárónapi Colosseumos d'n'b maraton, mert hajnali kettőkor jön a tehetséges és ambiciózus osztrák DJ-producer, Mefjus, kinek karrierjét pontosan az előtte fellépő Kasra egyengeti kiadójánál, a Critical Music-nál. Végezetül a legkitartóbbakat Chris.Su és MC Fedora tartja lendületben Mefjus szettje után kifulladásig.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Kedvenc, jól ismert hazai zenekaraink veszik az utolsó napon is birtokba a Petőfi Rádió - VOLT Fesztivál Színpadot. Kettőkor népiesre-betyárosra vehetjük a figurát, ha a Bohémian Betyárs táncait járjuk, 15.30-tól viszont már fekete lesz a mese, funeral party következik, fellép a Hangmás. Ellentétben az előző években megszokottal, drMáriásék most nem a hajnali órákban kötnek csomót a Szigetesek agytekervényeire, hanem ezúttal 16.50-kor lékelik meg a koponyánkat és raknak fészket az elménkben őrült dzsessz-punk dallamokat kipréselve tudatalattinkból. Bő másfél órával később már a hip-hop lesz az úr a helyszínen, jön Deniz, a Nagy-Szín-Pad! verseny negyedik helyezettje, akit Péterfy Bori és a Love Band vált a színpadon 21.50-kor. Akárcsak tavaly, 2014-ben is Müller Péter Sziámi és zenésztársai (…And Friends) vezénylik le a késő esti Szigetzáró bulit: a jeles eseményre 23.30-kor kerül sor.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A blues rajongók ma sem hagyhatják ki a Blues-Ír Színpad kora délutántól késő estig tartó programjait: vasárnap a helyszínen koncertezik többek között Ferenczi György és a Rackajam, Sharrie Williams és a Wiseguys, valamint záróetapként lesz dzsemmelés Oláh Andor emlékére. Három feltörekvő külföldi együttest láthattok ezen a napon az Európa Színpadon, a szerb Hornsman Coyote & Soulcraftot, a Siriusmót és a Rumaterát, este hatkor pedig Gubás Gabi és az Éjszakai Nesz játszik. Este tízig filmvetítésekre és beszélgetős műsorokra kerül sor a Magic Mirroron, majd mikor leszáll az este, kezdetét veszi a PaDöDö Táncdalfesztiválja, míg a szokásos varieté műsor másfél órával később indul.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A Budapest Park Tribute Színpadon utolsóként a Metallica feldolgozásokat játszó Alcoholica és a Gouranga - Nirvana Tribute Band zenél, a Tábortűz és Homokozónál a Mosolyra Hangolók és Szekeres Bálint mellett a szerb Jovana Miszkoviccsal találkozhattok, valamint láthatjátok az olasz Christine e la Macchina Infernale néven futó produkcióját, a Cökxpôn Chill Garden 0-24-es lazulópontján ma felvonuló, majdnem egy tucatnyi zenész és DJ között pedig egy külföldi, pontosabban brit nevet is találunk, Buster Keatonét; ismerős, ugye?! A Meex Snowattack Hüttéjében DJL, Endy, Soulia és Edo Denova lesz a hangulatfelelős, a Fidelio Kultúrzónában vasárnap is lesz kabaré, ezúttal Varga Ferenc József, Aradi Tibor és Ürmös Zsolt dumálja le a májunkat, 22.00-tól pedig Egyed Bea és Újvári Milán Radiobalett formációja mutatja be a Szigetlakóknak A szerelem természete című előadását. Ugyanezen a helyszínen lép fel a holland Stef Classens, míg a Robur Soundsystem és Bisztróban délelőtt tíztől másnap reggelig jobbnál jobb DJ-k váltják egymást a pultnál.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

aTEMPO.sk
forrás: sziget.hu