Arany páva – a 70-es évek népzenei vetélkedője újra a TV-ben

Sebő Ferenc jóvoltából a Fölszállott a páva számos évada alatt megtanulhattuk, hogy az adatközlő a népzenében az a naiv művész, akinek jóvoltából a népzenekutatók gyűjtik a népdalkincset, míg a hagyományőrzők, általában olyan zenészek, akik ezeket a műveket újra színpadra állítják.

Az 1973-ban megrendezett Arany páva című televíziós vetélkedőben adatközlők és hagyományőrzők egyaránt felsorakoztak, hogy bemutassák a Kárpát-medence színes népzenei kincseit, majd a nézők és a zsűri szavazatai alapján eldőljön, ki képviseli hazánkat a nemzetközi népzenei verseny döntőjében. Örömünkre szolgál, hogy az elődöntőket hiánytalanul megőrizte archívumunk, így az összes magyar versenyzőt újra láthatják több mint 45 év múltán a képernyőn. A műsorvezetők, Kudlik Júlia és Antal Imre a kor legnépszerűbb televíziósai, akik bebizonyítják, hogy a népzene is testhezálló számukra, sőt! Az elődöntők során Kudlik Júlia dalra is fakad.

Az első elődöntő versenyzői:

Deme Dezső
Dédestapolcsányi Citerazenekar
Tápiószecsői Menyecskekoszorú
Mazsaroff Mária
Hollókői Asszonykórus
Legéndi Asszonykórus
Turai Trió (Sára Ferenc, Szaszkó József, Tóth L. Mihályné)
Taktaszadai férfikar
Sütő Gyula
Csolnoki Német Trió

Arany páva első elődöntője az M3 csatorán 2019. január 6-án, vasárnap 12:15-től, ismétlés január 10-én, csütörtökön 23:35-tól.

ATEMPO.sk / MTVA