Gyere ingyen a Gombaszögi Nyári Táborba – újdonságok a fesztiválon

A Galántai és a Vágsellyei járás lakói vehetnek részt ingyenesen a 2019-es Gombaszögi Nyári Táborban, ahol új zenei színpad és több száz program várja a táborozókat, akik ismét különvonattal érkezhetnek a fesztivál-völgybe. Rendkívüli kedvezmény keretében január 2-ig még féláron váltható meg a hetijegy mindenki számára.

A tábor szervezői Komáromban tartották meg immáron hagyományos, karácsonyi ételosztással egybekötött sajtótájékoztatójukat. A komáromi rászorulóknak biztosított meleg étkezés mellett a sajtótájékoztatón többek között kiértékelték a 2018-as jubileumi tábor eredményeit is. Kocskovics Péter programigazgató elmondta, hogy

minden idők legnagyobb szlovákiai magyar nyári tábora volt a 2018-as, ebben az évadban ugyanis közel 23 ezer napijegyet és napijegyre bontott hetijegyet váltottak az eseményre.

A tábor szervezői, a több éves hagyományt követve a következő évadban is két járás lakóinak adnak különleges kedvezményt. A Galántai és a Vágsellyei járás lakói 2019-ben ingyen válthatják meg elővételes hetijegyüket.

A szervezők bejelentették, hogy a 2018-as nagy érdeklődésre való tekintettel 2019-ben is útnak indul a gombaszögi különvonat, amely Dunaszerdahelyről Komáromon, Érsekújváron és Párkányon át, Léva érintésével juttatja el a táborozókat a gombaszögi völgybe.

A 90 éves múlttal büszkélkedő esemény évről-évre egyre több programmal várja a szlovákiai magyar fiatalokat. Nemcsak a programok, de a programhelyszínek tekintetében is növekszik a fesztivál. Konkoly László, a gombaszögi Folkszöglet szervezője elmondta, hogy a budapesti Hagyományok Háza Hálózat támogatásának köszönhetően 2019-ben is színes programmal várja a népzene kedvelőit a programhelyszín. A koncertek és táncházak mellett a Folkszöglet szervezői szeretnének bekapcsolódni a Kézműves Ház tevékenységébe is - ezzel is színesebbé varázsolni a programkínálatot. Konkoly László felhívta rá a figyelmet, hogy 10 évvel ezelőtt rengeteg gyermekcsoport alakult - ezek a közösen táncoló és zenélő gyerekek pedig elértek abba az életkorba, amelyben már szerves részei lehetnek Gombaszögnek. Mindemellett arról is szó esett, hogy a gombaszögi Folkszöglet várhatóan kőintézménnyé alakul: a PajtaSzínházhoz hasonló, fedett, keménypadlós épületet kap a programhelyszín, állandó színpaddal és tánctérrel.

 

Gombaszögi Nyári Tábor

 

Orosz Örs főszervező, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke a sajtótájékoztatón az értékmentésre és értékteremtésre helyezte a hangsúlyt. Elmondta, hogy több infrastrukturális bővítést is terveznek: folytatódik a vízhálózat kiépítése és korszerűsítése, új ivókutak kerülnek majd ki a kempingbe, tavasszal pedig folytatódik a gombaszögi Pálos monostorrom feltárása. A Bebek-kempingre keresztelt területen, a monostor árnyékában már 2018-ban is felverhették sátraikat a fesztiválozók, és ez 2019-ben sem lesz másként. Sőt! Az Andrássy-kemping, azaz a központi kempingbe vásárolható sátorjegyek száma limitált lesz. Erre a programhelyszínek folyamatos bővülése miatt van szükség. A szervezők 500 elővételes sátorjegyet árusítanak - ha ez a mennyiség elfogy, utána már csak a Bebek-kempingben találhatnak szállást a táborozók.

A Sine Metu civilszervezet elnöke arról is beszélt, hogy várhatóan több új programhelyszínnel bővül a 2019-es felhozatal. Kiemelte a tábor hatodik zenei színpadát. A Szifon Terasz névre keresztelt helyszínen ezentúl szlovákiai magyar zenekarok lépnek majd fel. Ezzel Gombaszög továbbviszi azt a hagyományt, amelyet egykor a Szlovákiai Magyar Dal Napja kezdeményezéssel indított útjára.

A fesztiválterület fejlesztéseit, így például a megújuló faházakat, restiteraszt, parkosítást stb. a magyar kormány, illetve Kassa megye támogatásával sikerült megvalósítani - tette hozzá a főszervező. A 19 méter hosszú függőhidat azonban a rendezvény önkéntes szellemiségének megfelelően, társadalmi munkával illetve saját forrásból sikerült a szervezőknek felépítenie.

További információk, kedvezményes elővételes bérletek, valamint limitált sátorjegyek és a különvonatra szóló jegy a www.gombaszog.sk oldalon található illetve váltható meg. A rendezvény 2019. július 15-e és 22-e között valósul meg Gombaszögön.

ATEMPO.sk