Megjelent a MuseScore 3.0 kottaszerkesztő

MuseScore

Aki foglalkozik zeneszerzéssel, előbb vagy utóbb találkozik azzal az igénnyel, hogy a művét kottába öntse. Elsősorban azért, hogy a zenekari darab, kórusmű vagy épp egy dal életre kellhessen zenészek által is.

Ma már a kottaszerkesztés lényegesen könnyebb folyamat, mint pár évtizede volt az erre specializálódott szoftvereknek köszönhetően.

Ezek közül az egyik legközkedveltebb ingyenesen elérhető, keresztplatformos (Windows, Mac és Linux alatt is használható) kottaszerkesztő program a MuseScore, melynek közel négy év fejlesztés után megjelent a 3.0-ás verziója.

 

MuseScore

 

Az aktuális kiadás egy újabb lépés ahhoz, hogy a lehető legkönnyebben tudjunk profi megjelenésű kottákat készíteni. Számos újdonságot és hibajavítást tartalmaz.

A legfontosabb újítás az automatikus rendezés. Az algoritmus úgy van kialakítva, hogy a legtöbb esetben jó eredményt kapunk anélkül, hogy manuális beavatkozásra lenne szükség, de továbbra is ott a lehetőség a kézi beállításokra.

MuseScore 2 - automatikus rendezés nélkül

MuseScore

 

MuseScore 3 - automatikus rendezéssel

MuseScore

 

További fontos újdonságok:

  • Automatikus frissítés
  • Új idővonal és kotta összehasonlító
  • Új navigációs lehetőségek
  • Vadonatúj Mixer és Piano Roll
  • Sötét téma

 

MuseScore 3.0 letöltése

 

A programban elkészült kották mobil eszközökön is használhatóak, hisz Android és iOS rendszerre is elérhető az ehhez szükséges applikáció.

 

A következő videóban a készítők részletesen bemutatják a program újdonságait:

 

 

A 2008-ban létrehozott musescore.org a kottaíró program köré épült közösségnek az otthona, ahol az ingyenes szoftveren kívül kész kották is elérhetőek. Mára már egyre inkább ismert és bevált eszköz a MuseScore a zenei oktatásban is az egész világon. Így ajánlott a tanároknak is kipróbálni, hogy alternatívát tudjanak kínálni a diákoknak.

A MuseScore eddigi sikere mindazoknak köszönhető, akik hozzájárultak valamivel a létrejöttéhez és azoknak, akik terjesztették a barátaik és ismerőseik körében. Tedd meg ezt te is!

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk