86 éves korában elhunyt a Cherbourgi esernyők Oscar-díjas zeneszerzője, Michel Legrand

Michel Legrand

Az Oscar-díjas francia zeneszerző és jazz-zongorista, Michel Legrand 86 évesen, békésen elaludt párizsi otthonában szombat reggel, közölte a család szóvivője.

A több mint 50 évig tartó karrier során Legrand több mint 200 mozi- és TV-filmzenét írt, valamint rengeteg dalt.

1968-ban nyerte el első Oscar-díját, A Thomas Crown-ügy című film „The Windmills of Your Mind” című daláért, melyet később számos művész dolgozott fel, többek között Dusty Springfield. Ezután még két Oscart kapott, 1971-ben és 1983-ban. Az 1960-as években felkérést kapott a francia új hullám egyik vezető rendezőjétől, Jacques Demy-től A Cherbourg-i esernyők-re – és megkomponálta máig leghíresebb filmzenéjét, amely megnyitotta az ajtót számára Hollywoodba.

A művész - aki jazz-színezetű zenéjéről volt ismert - olyan csillagokkal dolgozott együtt, mint Miles Davies, Ray Charles, Frank Sinatra és Edith Piaf.

Legrand 1932-ben született Párizsban. Zenész családból származott: apja és anyai nagybátyja is karmester volt. A zenéléstől sosem vonult vissza, idén áprilisban koncertturnéra indult volna. Egy közeli barátja ezekkel a szavakkal méltatta ma:

„Ritmusérzékével és az élet iránti abszolút szenvedélyével megváltoztatta a zene jelentését a filmekben.”

A Virtuózok Facebook oldalán egy olyan felvétellel búcsúztak tőle, melyen Váradi Gyula, 2016-os korcsoportgyőztesük hegedüli a Cherbourg-i esernyőket. Hallgassák meg itt:

 

 

Kökény Tamás, a Virtuózok 2016 nagybőgős abszolút győztese pedig ezekkel a szavakkal kommentálta a szomorú hírt: „Meghalt, számomra a világ legnagyobb filmzeneszerzője!”

ATEMPO.sk