Gál Tamás Jászai Mari-díjat kapott

A március 15-e alkalmából Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere újabb művészeti díjakat adott át szerdán a Pesti Vigadóban. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a művészet a lélek talán legfinomabb megnyilvánulása, a művész szeretne értéket adni az emberiségnek és lehetővé tenni az emberek közötti megértést.

A díjazottak között van a hetényi Gál Tamás, aki Jászai Mari-díjban részesült.

Gál Tamás színész, rendező a Pozsonyi Színművészeti Egyetemen végzett színész szakon, ezt követően a kassai Thália Színház művésze lett. Már az egyetem 4. évfolyamában társaival megalapította a Szevasz Színházat Ezután döntött úgy, hogy szabadúszóként folytatja színészi pályafutását: olyan darabokat fog csinálni amik már rég izgatják színészi fantáziáját, s olyan emberekkel fog dolgozni akikkel mind szakmai mind emberi szempontból inspirálni tudják egymást.

2007-ben alapította meg a Csavar Színházat feleségével Kiss Szilviával, ahol esti előadásokon kívül főleg gyermek és ifjúsági előadások illetve rendhagyó irodalmi órák keretén belül szeretné népszerűsíteni a magyar irodalmat a diákság körében, mely korosztály még befogadó s nevelhető, ízlésvilága formálható, hajlítható a művészet irányában. Annak ellenére hogy nem kőszínházról lévén szó, fennállása óta szinte minden évben jelen van Kisvárdán és többször szerepelt már kísérőprogramként a Pécsi Országos Színházi találkozón is.

Tamás a Soproni Petőfi Színházban 10 éve társulati tag, a Csavar Színház mellett ezt tekinti anyaszínházának. Azonkívül többször vendégszerepelt a Veszprémi Petőfi Színházban, a Debreceni Petőfi Színházban, A Budapest Nemzeti Színházban a Pozsonyi Nemzeti Színházban és 8 éven át a Szkéné Színház műsoron tartotta darabjait.

Számtalan színházi szerepe mellett forgatott több cseh és szlovák filmekben is. Alföldi Róbert mellett jelölve volt a színikritikusok díjára, A Országos Gyermek és Ifjúsági Bienálé 2006-ban 96 darab közül fő díjjal jutalmazta, többször részesült Kaleidoszkóp fő díjban, Kulcsár-díj, Pro Habite–díj tulajdonosa, 2015-ben pedig eddig egyedüli magyarként elnyerte a szlovák színházi szakma legnívósabb elismerését, a Dosky díjat. Pár napja Ex Libris Díjban is részesült.

GRATULÁLUNK Gál Tamásnak :)

ATEMPO.sk