Hamarosan jön az új New Order lemez

Kiadót váltott a több mint három évtizede létező New Order: az elektro-rock meghatározó brit csapata a legendás független lemezkiadóhoz, a Mute-hoz írt alá, itt jelenik meg az együttes tizedik stúdióalbuma.

"A Mute kiváló előadókkal dolgozik együtt, és olyan történet áll mögötte, amely párhuzamosan futott a miénkkel. Olyan, mintha hazatértünk volna, vissza a független gyökerekhez" - fogalmazott Bernard Sumner énekes-gitáros, a New Order vezetője.

Az 1980-ban a Joy Division romjain alakult zenekar a kilencvenes évek elejéig a független manchesteri labelhez, a Factory-hoz tartozott, egészen addig, amíg a kiadó csődbe nem ment. Utána a London Records jelentette meg a New Order lemezeit, ott jött ki az utolsó "rendes" stúdióalbum, a Waiting For The Siren's Call is 2005-ben.

 

 

Az utóbbi lemezről lemaradt dalok tavaly Lost Sirens címmel már az amerikai Rhino Records gondozásában jelentek meg, utána piacra került egy koncertanyag is a londoni Sunday Best Recordingsnál.

"Meghívtak, hogy hallgassak bele a New Order néhány készülő új felvételébe, és ezek után nem volt kérdéses, hogy a Mute remek partnere lesz a New Ordernek" - mondta Daniel Miller, a londoni Mute alapítója, vezetője az aláírás után.

A Mute 1978-ban alakult, és olyan előadókkal dolgozott-dolgozik együtt, mint a Depeche Mode, az Erasure, a Nick Cave and The Bad Seeds, Moby, a Nitzer Ebb, a Wire, a Yazoo, a Can, a Cabaret Voltaire vagy a Swans.

A New Order jelenlegi felállása 2011-ben alakult ki: az alapító Bernard Sumner és a csapattal szintén a kezdetek óta együtt zenélő dobos Stephen Morris, valamint a billentyűs-gitáros Gillian Gilbert mellett Phil Cunningham (gitár, billentyűk), valamint a basszusgitáros Tony Chapman szerepel. Idén tavasszal Dél-Amerikában, nyáron Észak-Amerikában adtak sikeres koncerteket.

A zenekarban 1980 és 2006 között volt tag Peter Hook: a basszusgitáros jelenleg The Light nevű formációjával turnézik.

ATEMPO.sk / MTI