Ma van a Nemzetközi Jazz Nap

Április 30-án tartják világszerte a Nemzetközi Jazz Nap-ot. Magyarországon Budapest mellett vidéki, valamint határon túli magyar városokban láthat a közönség neves jazz-zenészeket ingyenes rendezvényeken. Szlovákiában hagyományosan az ESPRIT díjátadóval ünneplik az eseményt, ahol eldől, mely hazai jazzlemez volt a legjobb 2018-ban. A jelöltek között a rimaszombati származású Andreas Varady új lemeze is ott van.

Felvidéken Gúta és Somorja idén is csatlakozik a nemzetközi eseményhez. Hodek Dávid & Áron (dob & basszus), Sipos Dávid (szaxofon) és Farkas Attila jr. (billentyű) négyese, valamint a Bágyi Balázs New Quartet és Li Xiaochuan lép majd színpadra. Május 3-án pedig az NFG Klubban is megemlékeznek erről a napról a francia Bye Ler Bye formációval.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá.

A nemzetközi dzsessznap központi gáláját az elmúlt években Isztambulban, Oszakában, Párizsban, Washingtonban, tavaly Szentpétervárott tartották, idén pedig Melbourne-ben (élő közvetítés 16.00 órától Facebookon, Youtubeon).

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

EZ, ATEMPO.sk