Korpás Éva és zenekara lesz a Család-barát vendége

A felvidéki népdalénekes, Korpás Éva és zenekara lesz a május 4-i, szombati Család-barát vendége a Duna TV képernyőjén. A 10.25-kor kezdődő műsor alatt kitűnő dalokat hallhatunk előadásukban. A zenekar tagjai Sipos Dávid, Lelkes Tibor, Madarász András, Varju Attila és Lakatos Lili.

NÉZD ÉLŐBEN ITT

Korpás Éva pályafutását a komáromi Hajós Néptáncegyüttes szólóénekeseként kezdte, majd a pozsonyi Ifjú Szívek Táncegyüttesbe vezetett az útja. 1995-től 14 éven át a Tükrös Zenekar énekes szólistája volt. Közös munkájuk során hat lemez jelent meg, többek között a Fonogram-díjjal jutalmazott A mi Mezőségünk című, 2001-ben pedig a Népművészet Ifjú Mestere címmel tüntették ki a zenekart.

Éva állandó énekese a Lakatos Róbert és a RÉV zenekarnak. 2005-ben jelent meg Hajnalodik, három évvel később pedig a BrácsaTánc című albumuk, amelyek dalaival kísérletet tettek a népzene és a klasszikus zene határainak átlépésére. Utolsó albumok Réveteg címmel idén áprilisban jelent meg.

2007-ben Csalogató címmel készült el első önálló, gyermekeknek szóló lemeze. Dalaiban a komolyzene, a népzene és a világzene stílusjegyei mellett a jazz is megjelenik, többek között a zongorista-gitáros Madarász András és a dobos Benkó Ákos jóvoltából. Hangszerelésük különlegessége, hogy a magyar népzene tradicionális hangszerei, a hegedű, a brácsa és a nagybőgő mellett megjelenik a dob és a gitár, ami modern hangzást kölcsönöz népdalainknak. A különféle stílusok finom elegyítésének köszönhetően válik egységessé a dalok hangzása. A lemezen Rudolf Péter színművész is közreműködik.

2010 tavaszán elkészült Szerelem, szerelem című albuma, melyen jazzes, jazz-rockos és komolyzenei ihletésű feldolgozások mellett egy-egy alkalommal eredeti formájukban is felcsendülnek a dallamok. A különböző zenei stílusok egyedi hangzást kölcsönöznek a népdaloknak, amit még inkább megfűszerez a kiváló vendégművész, Malek Andrea előadása.

2011-ben a Csalogató gyereklemez folytatásaként Szól a kakas, szól címmel újabb lemezzel örvendeztette meg a családokat. 2015-ben két lemezt is készített: A pozsonyi sétatéren címmel gyerekeknek szól autentikus népzenei albumot, Fecském címmel pedig felnőtteknek szóló világzeneit. 2018 nyarán ismét a gyerekek számára jelentetett meg úgy dalokat a Libidaridom című világzenei albumán.

Korpás Éva több alkalommal dolgozott együtt Balogh Kálmán cimbalomművésszel, valamint Berecz András mesemondó-énekessel, de a Csillagok, csillagok és a Rendhagyó Prímástalálkozó című produkciók résztvevőjeként is rendszeresen közönség elé áll. 2011-ben a Rendhagyó Prímástalálkozó tagjaként az Autentikus népzene kategória Fonogram-díját vehette át.

LEGFONTOSABB DÍJAI

2001 – a NÉPMŰVÉSZET IFJÚ MESTERE cím a Tükrös zenekar tagjaként
2010 – FONOGRAM-DÍJ a Tükrös együttessel
2011 – FONOGRAM-DÍJ a Rendhagyó Prímástalálkozó albumával
2013 – HARMÓNIA-DÍJ HÁROM KATEGÓRIÁBAN
2014 – Mikola Anikó-díj
2017 – a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított TEHETSÉGNAGYKÖVET cím
2018 – KÜLHONI MAGYARSÁGÉRT DÍJ

EZ, ATEMPO.sk