Felvidéken is vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes

Háromszék Táncegyüttes

Felvidéken, Kárpátalján és Magyarországon vendégszerepel június második hetében a Háromszék Táncegyüttes a Vágják az erdei utat című előadással.

Az Ivácson László rendezte produkció június 11. és 18. között öt településen is látható lesz, az ukrajnai Ungváron, a szlovákiai Zselízen, valamint Pápán, Balatonakalin és Győrben.

A sepsiszentgyörgyi hivatásos táncegyüttes június 16-án Zselízen, az 53. Országos Népművészeti Fesztiválon lép fel, másnap pedig az egyik legnagyobb magyar táncművészeti rendezvényen, a 15. Magyar Táncfesztiválon Győrben is bemutatja népszerű folklórműsorát, a Nemzeti Színház Kisfaludy termében.

A Vágják az erdei utat... című folklórelőadás keserű-édes emlékezés, táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a Küküllő menti, a Sajó menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt száz évet vissza az időben.

Az előadás felidézi az első világháború korát, amely folklorisztikai szempontból az utolsó olyan nagy társadalmi esemény volt, amely "alkotásra" szólította fel a népet. A háború előtt, alatt és után ugyanis hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és érték el az általunk megismert végső formát.

A vendégszereplés létrejöttét a Bethlen Gábor Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Csoóri Sándor-programon keresztül.

ATEMPO.sk / MTI