A Halott Pénz és Rúzsa Magdi nyitja a nyári fesztiválszezont Győrben

A Halott Pénz koncertje nyitja június 14-én a nyári fesztiválszezont Győrben a Dunakapu téren, ahol augusztus végéig öt nagy fesztivált rendeznek és minden hétvégére kínálnak programokat.

Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy színvonalas és sokszínű lesz az augusztus végéig tartó programsorozat, amelyet sportversenyek is színesítenek. Elmondta, hogy június 15-én Rúzsa Magdi fog fellépni. Az esőnap mindkét koncert esetén június 16. lesz.

A polgármester beszélt arról is, hogy Győr ad otthont nyáron a junior torna-világbajnokságnak, amelyet június 27. és 30. között rendeznek és szintén a megyeszékhelyen tartják az U19-es junior kézilabda Európa-bajnokságot július 11. és 21. között.

Tóthné Kardos Krisztina, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatója azt emelte ki,

hogy az öt nagy fesztivál - a Szent László-napok, a 31!, a Győri Rotary Fröccs Napok, a Barokk Esküvő és a Győri Bornapok - mellett nyári színházi előadásokat és zenepaviloni koncerteket is kínálnak.

A programokat részletezve elmondta, hogy a Szent László-napokat június 28 .és 30. között rendezik, amelynek a célcsoportjai a gyermekek. A három nap alatt lesz egyebek mellett vásár, ügyességi verseny, harci, solymász- és tüzes bemutatók, felvonulnak ismét a hagyományőrzők, emellett egy lovasszínházi előadás keretében megelevenedik majd Szent László élete.

A 31! - 3 folyó,1 sziget elnevezésű összművészeti fesztivált július 12. és 14. között tartják a Radó-szigeten és a Bécsikapu téren, ahol ismét hét művészeti ág fog megjelenni. A rendezvény központi témája a titok, az alkotások, előadások ennek szellemében készülnek. Idén hangsúlyos szerepet kap majd a fény.

A 15. Győri Rotary Fröccsnapokat július 26. és 28. között rendezik a Széchenyi téren, ahol az ország tizenkét Rotary Klubjainak faházában várják a látogatókat.

A Barokk Esküvőt 27. alkalommal fogják megrendezni augusztus 9. és 11. között, amelynek fő helyszíne a Radó-sziget lesz, de a Széchenyi téren ismét felépítenek egy barokk kertet. Az esemény ideje alatt hőlégballonos függeszkedés is lesz annak emlékére, hogy Győrben a barokk korban volt az első hőlégballonos felszállás.

Az ötödik nagy fesztivál a 12. Győri Bornapok lesz, amelyet augusztus 22. és 25. között rendeznek a Dunakapu és a Széchenyi téren. A két helyszínen hatvan borászat fog bemutatkozni, a színpadokon pedig egymással párhuzamosan tartanak koncerteket.

Tóthné Kardos Krisztina kitért arra is, hogy idén minden hónap egy vasárnap délelőttjén a Radó-szigeti zenepavilonban lesznek koncertek. A szabadtéri színházi előadások között június 26-án a játékszín előadásában láthatják a nézők a Két nő című drámát, július 24-én pedig a Turay Ida Színház produkcióját, a Hamu és gyémánt című darabot.

A nyár folyamán koncertet ad még a Dunakapu téren a Quimby és az Edda. A Győri Balett szervezésében június 17. és 23. között rendezik a 15. Magyar Táncfesztivált, június 20. és 23. között a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében a Múzeumok éjszakáját, július 5. és 7. között a 12. Győrkőcfesztivált a Vaskakas Bábszínház szervezésében, augusztus 31-én pedig ismét a megyeszékhelyen mutatkoznak be a Plácido Domingo által alapított Operalia díjazott versenyzői.

ATEMPO.sk / MTI