Ők a Petőfi Zenei Díj idei jelöltjei

Petőfi Zenei Díj

Tizenegy kategóriában osztják ki idén a Petőfi Zenei Díjat. A hazai könnyűzenei színtér legjobbjait immár negyedik alkalommal ismerik el, a díjátadó gála augusztus 20-án lesz Zamárdiban a Strand Fesztivál nyitónapján.

"A Petőfi Rádió a magyar könnyűzene támogatója és lejátszója, régi álmunk valósult meg, amikor három éve a VOLT Produkcióval és a Petőfi TV-vel közösen életre hívtuk a díjat. Idén az a cél, hogy a legrangosabb hazai díjátadó gálát rendezzük meg" - mondta Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója.

Lobenwein Norbert főszervező arról beszélt, hogy a kétórás élő show egyfajta revü lesz, a műsorban fellép Pápai Joci, a Halott Pénz, a hiperkarma, az AWS, a USNK, az Acoustic Planet, a Useme, a RedBull Pilvaker, a francia Ofenbach. A győztesek kihirdetése után a fesztivál MOL-Petőfi Rádió Nagyszínpadán ad koncertet a brit világsztár, John Newman, zenél a Follow the Flow, lesz Necc Party és tűzijáték is az augusztus 20-i ünnep alkalmából

A Petőfi Zenei Díj gálája tavaly költözött a zamárdi Strand Fesztiválra, a showt idén is élőben közvetíti az M2 Petőfi TV és a petofilive.hu.

Mint elhangzott, a Petőfi Zenei Díj nominálásának alapját a Petőfi Rádió 2018. március 1. és 2019. március 1. között legtöbbet játszott száz magyar dala képezte. Lobenwein Norbert elmondta, hogy zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló csaknem száz tagú szakmai grémium választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét.

Az év zenekara kategóriában

a Bagossy Brothers Company,
a Follow the Flow,
a Halott Pénz,
a Margaret Island
és a Vad Fruttik jelölt;

az év férfi előadója

Ákos,
Bagossy Norbert,
Caramel,
Marsalkó Dávid
és Mező Misi

az év női előadója

Lábas Viki,
Palya Bea,
Rúzsa Magdi,
Schoblocher Barbi
vagy Sena lehet.

Az év videoklipje

a Follow the Flow (Nem tudja senki),
az Irie Maffia és Marsalkó Dávid (Hajnali kör),
a Kowalsky meg a Vega és Lotfi Begi (Lehetetlen nincs),
a Random Trip (Benned a fény)
és a Vad Futtik (Jobb lesz a holnap) ötös egyike lesz,

az év akusztikus koncertje elismerésre

a Bagossy Brothers Companyt,
a Blahalouisianát,
a Margaret Islandet,
a Paddy and the Ratset
és a Pál Utcai Fiúkat jelölték.

SZAVAZZ

A jelöltekre augusztus 12-ig a www.petofilive.hu/petofizeneidij oldalon szavazhat a közönség és a szakmai testület tagjai is újra voksolnak. A végeredményt a szakmai grémium és a közönség szavazatainak összessége adja. A Petőfi Zenei Díj nyertesei idén Verebélyi Diána újonnan tervezett szobrocskáit vehetik át.

Két kategóriában már korábban kiderültek a győztesek:

az év felfedezettje az Acoustic Planet,
az év dala Pápai Joci Az én apám című száma lett,

mindketten A Dal 2019-ben nyújtott teljesítményért kapják az elismerést.

Idén négy további új kategóriában - az év szövegírója, az év gitárosa, az év ütőhangszerese és az év billentyűse - a Petőfi Rádió által összeállított öt-öt nevet tartalmazó shortlistből a korábbi életműdíjasok - Bereményi Géza, Demjén Ferenc és Tátrai Tibor - választják ki a győzteseket.

ATEMPO.sk / MTI