Újabb sikert ért el a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

A felvidéki magyar kórusmozgalom egyik legjelentősebb képviselője, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa újabb sikert ért el. Pár napja a Balaton partján mutatkoztak be és vettek részt a VI. Keszthelyi Dalünnepen, ahol a KÓTA szakmai minősítéseket adott át a kórusoknak.

A minősítő zsűri tagjai neves szakemberek voltak:

  • Kertész Attila, egyetemi docens, Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnöke
  • Vadász Ágnes, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének főtikára
  • Rostetterné Nagy Rita, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola zenetanára, a veszprémi Schola Regina kórus karnagya
  • Nagy Ernő, KÓTA-díjas, Artisjus-díjas karnagy

A Tanítókórus Tillai Aurél, Hassler, Britten, Kocsár Miklós és Kodály Zoltán egy-egy művét adta elő, orgonán Baráz Ádám működött közre, szólót Híves Mária énekelt, a kórust pedig Józsa Mónika vezényelte.

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA országos minősítő versenyén a vegyeskarok kategóriában Hangversenykórus fokozatot ért el 97 ponttal (a 100-ból) a felvidéki csapat, amihez szívből gratulálunk.

„Rendkívül jóleső érzés kórustagoknak és karnagynak egyaránt egy ilyen elismerés. Mindig van bennünk (karnagyokban) egy igényességi mérce, ami szinkronban kell legyen saját magunk és együttesünk lehetőségeivel és korlátaival. Ezek figyelembe vételével igyekszem mindig a maximumot kihozni az adott koncerten a kórusból, természetesen mindig és mindenkor egy igen alapos, céltudatos felkészülést követően.” - nyilatkozta portálunknak Józsa Mónika karnagy.

 

Oklevél

 

„Minden sikeres megmérettetés azt jelzi, hogy jó úton járunk, ha a szakavatott bírálók magasra értékelik az adott produkciót.

Azonban van, ami talán fontosabb minden megmérettetésnél. Mondhatni, maga „A Megmérettetés“: Énekünkkel Isten dicsőségét szolgálva, a kórusmuzsika által örömteli élménnyel gazdagítani másokat, és ha ezt sikerül jól tennünk, az a mi lelkünket is felemeli.”

A Keszthelyi Dalünnep rangos és nagyszabású fesztivál, ahol idén több mint 40 kórus műsorát hallhatták, láthatták az érdeklődők.

„Sajnos alig hallottam belőle valamit, mivel havonta csak egy alkalommal tudunk próbálni, ráadásul a legutóbbi találkozás másfél hónappal korábban volt, így a verseny előtti rövid időt a felkészülésre kellett fordítanunk Keszthelyen. De igen szép és felemelő volt az éjszakai hangversenyünk a Festetics-kastély tükörtermében a Múzeumok éjszakája keretében, amiért hála és köszönet vendéglátóinknak és a fesztivál minden szervezőjének.” - tette hozzá Mónika, aki a kórus művészeti vezetője is.

 

Józsa Mónika

 

A rövid nyári szünet után a csapat augusztus elején újra találkozik. „Egy hat napos kórustábor vár minket a Rimaszombat melletti Meleghegyen. A havi egyszeri összejöveteleken kívül minden évben tartunk nyári kórustábort is, itt tudunk érdemben felkészülni az előttünk álló feladatokra, koncertekre, az új művek begyakorlására is itt nyílik igazán lehetőség.

Az idei még ezen túl is öröm- és várakozással teli, hiszen itt kezdődik majd a közös munka az új magyarországi vendégkarnagyunkkal, Kocsis-Holper Zoltánnal.”

Az ősszel újabb helyszínen, Érsekújvárban is bemutatja a kórus zenekarral kiegészülve Mozart Requiem-jét, valamint egy budapesti vendégszereplésnek is eleget tesznek, ahová a Budaőrsi Sapszon Ferenc Kórus meghívására érkeznek.

További sok sikert kívánunk a kórus vezetőinek, tagjainak!

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk