Ma kezdődik a Gombaszögi Nyári Tábor

Gombaszögi Nyári Tábor

Szabadegyetem, tábor, fesztivál: a mai nappal veszi kezdetét a 2019-es Gombaszögi Nyári Tábor, a szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb rendezvénye. A gombaszögi völgybe látogatókat idén is számos közéleti, kulturális és zenei program várja.

Az első táborozók már a délelőtt folyamán megérkeztek a helyszínre. A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség volt partivonattal, átszállás nélkül a táborba utazni. A mai, azaz a nulladik napon a tábor színpadján többek közt a Bohemian Betyars és a Transnomad zenekar játszik, de elindul a táncház is, amely az egész rendezvényt végigkíséri.

 

RÉSZLETES ZENEI PROGRAM

 

A fesztivált kedden, az első napon Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője nyitja meg.

Gombaszög idén is nagy hangsúlyt fektet a közéleti témákkal kapcsolatos programokra. Szerdán Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos és Horony Ákos jogász részvételével a kétnyelvűség kerül terítékre. A Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) elmúlt két éve kapcsán kerekasztalbeszélgetés valósul majd meg Molnár Norbert KKA-igazgató, Zsélyi Katalin drámapedagógus, Csanda Gábor irodalomkritikus, szerkesztő, Hégli Dusan koreográfus és Tóth Tibor, a Szlovákia Magyarok Kerekasztala ügyvivőjének részvételével. Csütörtökön Michal Novota politikai elemző, a .týždeň publicistája beszélget Peter Schutz újságíróval, a Denník N munkatársával és Tokár Gézával, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivőjével a mögöttünk lévő és előttünk álló szlovákiai választásokról. A tábor hagyományaihoz híven ez évben is vitázni hívta a szlovákiai magyar pártok vezetőit.

Az idei tábor kétségkívül egyik legjobban várt eseménye Zuzana Čaputová köztársasági elnök július 17-i, szerdai látogatása lesz, ahol nyilvános beszélgetésen találkozik majd a táborozókkal. A látogatás történelmi jelentőségű lesz, hiszen a korábbi évek meghívásai ellenére a legfőbb közjogi méltóság ezidáig nem tette tiszteletét Gombaszögön.

Pénteken a rendszerváltás 30. évfordulójáról beszélgetnek majd a történelmi esemény magyarországi és szlovákiai résztvevői. A szombati napon pedig a liberális demokrácia mai állapotáról és az európai értékrendről beszélget majd Petőcz Kálmán (Academia Istropolitana Nova, Helsinki Bizottság) és Mrva Marianna (Szlovák Tudományos Akadémia, Szociológiai Intézet).
Az irodalom iránt érdeklődők a B-612 sátorban lelhetnek otthonra, ahol a Márai Sándor Írói Kör és a Szépírók Társasága együttműködésében idén először irodalmi szeminárium is várja a táborozókat, amelyet a programok fellépői mellett többek közt olyan nevek vezetnek majd, mint Csehy Zoltán, Karafiáth Orsolya, Kukorelly Endre, Peer Krisztián és Varró Dániel.

Gombaszögre látogat továbbá Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és a DAC korábbi edzője. A tábor a könnyed programokat keresők és kikapcsolódni vágyók számára is kínál érdekes előadásokat. Az efféle programok kedvelői többek közt a Labirintus udvarban, a Pajtaszínházban, a Folkszögletben és a Kézművesek sátrában találhatnak kedvükre való időtöltést.

 

A FOLKSZÖGLET RÉSZLETES PROGRAMJA

 

A táborban összesen 6 színpadon szól majd a zene, a kínálatot olyan nevek tarkítják, mint Rúzsa Magdi, az Intim Torna Illegál, Leander Kills, Majka, Anna and the Barbies és még sokan mások. Az idei évben első alkalommal a nemzetközi zenei élet egy képviselője is Gombaszögre látogat: a progresszív rockot játszó norvég SKAAR fellépésére a tábor pénteki napján kerül sor.

A Folkszögletben – amelynek új épületét közvetlenül a megnyitó után adják át – rendhagyó prímástalálkozó, táncház, tánctanítás és mesekocsma várja az érdeklődőket. A Korona Sátor a komolyzene, míg a Szoba chill az alternatív zenei irányzatok otthona lesz. A tábor utolsó, szombati napján pedig az István, a király c. rockopera koncert változatát mutatják be.

További információkat a tábor Facebook-oldalán és a www.gombaszog.sk oldalon találnak az érdeklődők, ahol a részletes program is olvasható.

ATEMPO.sk
Fotó: Bede Réka