Művészetek Völgye fesztivál felvidéki közreműködőkkel

Július 19-én kezdődik a Művészetek Völgye; a július 28-ig tartó, mintegy 1500 programot felvonultató fesztivált a Balaton-felvidék három településén, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden rendezik 35 helyszínen.

A 29. Művészetek Völgye fókuszában a fenntarthatóság, a környezettudatosság áll, bevezetik az újrapohár rendszerét, a tányérok és evőeszközök pedig lebomló anyagokból készülnek. A szervezők azt remélik, hogy a tavalyi hulladékmennyiséget 40 százalékkal csökkenteni tudják.

Számos újdonsággal, új helyszínekkel is készülnek: ilyen lesz a fővárossal foglalkozó kapolcsi Pest-Buda Udvar, ahol beszélgetések, irodalmi programok és koncertek is várják a látogatókat.

Idén is teret kaptak felvidéki és felvidéki vonatkozású produkciók a fesztiválon:

- Agócs Gergely július 19-én, 20.30-tól a Hagyományok Háza Folk Udvarban mond mesét felnőtteknek
- A DUSKA formáció Kazai Ági és a kassai Stefan Uhrina duója Harcsa Veronika Udvarában ad koncertet július 21-én, 15.45-től.
- A rozsnyói születésű Badin Ádám mesemondó és bábjátékos előadása július 21-én 14.00 órától a Hagyományok Háza Folk Udvarban.
- Július 22-én, 14.00 órától az ekecsi Kuttyomfitty Társulat Kukorica Jancsi, a Vitéz! előadását a Hagyományok Háza Folk Udvarban, NoÉsI? című műsorukat pedig július 24-én, 17.00 órától a Muharay Udvarban láthatjuk.
- A népszerű Pósfa zenekar július 22-től 25-ig lesz hallható a fesztiválon a Hagyományok Háza Folk Udvarában 15.00 órától, 17.00 órától és 22.30-tól.
- Ott lesz a rimaszombati származású Tóbisz Tinelli Tamás vezette Misztrál is július 23-án a Kaláka Versudvarban 17.30-tól és 20.00 órától
- Écsi Gyöngyi a Hagyományok Háza Folk Udvarában tart előadást 14.00 órától gyerekeknek, 20.30-től felnőtteknek.
- A peredi Takács Noémi vezette Noémo július 25-én 19.45-től a Harcsa Veronika Udvarában mutatkoznak be.
- Lakatos Róbert az Esszencia formációval július 25-én 20.00-tól a Muharay Udvarban, szólóban pedig július 26-án 21.00-tól a Hagyományok Háza Folk Udvarában ad koncertet.
- A Kőbánya Udvara színpadán július 27-én, 18.30-tól a királyhelmeci születésű Palágyi Ildikó zenekara, az Indigó ad koncertet.

Vigántpetendre még több programot szerveztek az idén, hiszen egyre több látogatót fogadnak, és céljuk, hogy a fesztivál emberléptékű maradjon. A vigántpetendi pajtában különböző dzsessz, világzenei és alternatív zenei programokkal találkozhat a közönség. A Cirque du Tókertben újcirkusszal, Kern András koncertjével és az Óbudai Danubia Zenekar filmzenei műsorával várják az érdeklődőket.

Taliándörögdön az Ősök Házában Szőke András tart naponta több előadást, a faluban lesz a MANK Artporta, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. helyszíne is.

A Kaláka Versudvarban az idén 50 éves zenekar jubileumi koncertje zárja a programok sorát, de Harcsa Veronikának is lesz saját udvara, a magyar dzsessz legjelesebb képviselőivel és nemzetközi produkciókkal.

A kapolcsi Panoráma Színpadon Alice Francis, a Kosheen, Amber Run és a Boban Markovic Orkestar is fellép, a magyar zenekarok közül pedig a Quimby, a Hiperkarma és a Margaret Island koncertjét is megtekinthetjük. Szabó Balázs Bandája pedig 10 éves jubileumi koncertet ad a Modern Art Orchestrával.

A koncertek mellett a fesztiválon filmes, képzőművészeti, irodalmi, színházi, újcirkuszi programokkal, kortárs táncelőadásokkal, valamint a Csodák Palotája és a Hagyományok Háza programjaival is találkozhat a közönség, a Művészetek Zöldje helyszínén pedig számos tudományos előadáson is részt vehetnek az érdeklődők.

EZ, ATEMPO.sk