A Sevillai borbély c. vígopera Balga Gabriellával az M5 műsorán

Balga Gabriella felvidéki operaénekes közreműködésével lesz látható július 31-én (szerdán) 21.05-től Rossini: A Sevillai borbély című cígoperája az M5 műsorán.

A darab a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Müpa közös produkciója, Káel Csaba rendezésében, Szendrényi Éva díszleteivel és Németh Anikó jelmezeivel mutatták be. Gabriella a Berta szerepében látható.

NÉZD ONLINE

Rossini legismertebb és legtöbbet játszott vígoperája Beaumarchais 1775-ben írt színdarabjából Cesare Sterbini szövegkönyve alapján készült. A szereplők a commedia dell'arte jellegzetes figuráit idézik fel, a cselekményt a háttérből irányító furfangos borbély, az álruhában szerenádot éneklő gróf, az öregedő gyámja rabságából lázadó Rosina, mind az olasz operaszínpad jellegzetes alakjai, akik a fordulatos cselekményt sok humorral és izgalmas, invenciózus zenei megoldásokkal szédítő tempóban pörgetik a végső megoldás felé.

 

 

Káel Csaba rendezése némafilmes környezetbe helyezi a művet, Rossini sziporkázó, szellemes muzsikájában így még nagyobb hangsúlyt kap a játékosság és a humor. A produkció igyekszik zeneileg is leporolni a darabra évszázadok alatt rárakódott előadásbeli tradíciókat, és eredeti frissességében megszólaltatni az operát.

 

A főbb szerepekben:

René Barbera - Almaviva
Bruno de Simone - Bartolo
Megyesi Schwartz Lúcia - Rosina
Pietro Spagnoli - Figaro
Cser Krisztián - Don Basilio
Balga Gabriella - Berta
Böjte Sándor - Fiorello

Budapesti Stúdió Kórus (karigazgató: Strausz Kálmán)
Budafoki Dohnányi Zenekar
Dinyés Dániel - continuo

Vezényel: Hollerung Gábor

ATEMPO.sk / mupa.hu