Michael Jacksonra dalaival emlékeznek Paloznakon - Jackie Jackson nyilatkozott

Michael Jacksonra dalaival emlékeznek Paloznakon - Jackie Jackson nyilatkozott

Dalaival emlékezünk Michael Jacksonra - írta fivére, Jackie. A tíz éve elhunyt amerikai sztár slágereit, valamint a testvéreivel alkotott csapat sikereit is eljátssza a Jacksons, amely csütörtökön, augusztus 1-jén a Paloznaki Jazz Pikniken először lép fel Magyarországon.

RÉSZLETES PROGRAM

"Michael szólókarrierje elképesztő magasságokba jutott, tehetségével, zenéjével elvarázsolta az embereket. Amikor elment, a rajongók szinte kikövetelték, hogy újra összeálljunk és előadjuk azokat a dalokat, amelyeket szólóban, illetve a Jackson 5-val, majd a Jacksonsszal játszott" - hangsúlyozta Jackie Jackson, a Jacksons alapító tagja, aki a paloznaki koncert alkalmából emailen válaszolt az MTI kérdéseire.

Az eredetileg öttagú Jacksons (korábban Jackson 5 volt a nevük) családi zenekart 1964-ben hozta tető alá a nagyravágyó papa, Joe Jackson. Itt kezdte pályafutását hatéves korában Michael Jackson is, aki később szólóelőadóként még nagyobb sikereket ért el. De a Jacksons is eladott világszerte több mint 100 millió lemezt és beválasztották a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

 

 

A kezdetektől együtt dolgozó Jermaine, Jackie, Tito és Marlon Jackson csaknem negyedszázad kihagyás után, 2012-től folytatta a koncertezést. A Jacksons annak idején gyakran lépett fel Elvis Presley-vel és több zenei rekordot is megdöntött. Ezek közé tartozik, hogy az első zenekar volt, amelynek első négy kislemeze (I Want You Back, ABC, The Love You Save, I'll Be There) vezette az amerikai Hot 100-at. A Jackson 5 tagjai közül Jackie 18, Tito 16, Jermaine 15, Marlon 12, Michael pedig mindössze 11 éves volt, amikor befutottak. (A hatodik fivér, Randy 1975-től 1989-ig volt Jacksons-tag.)

"Ez az 1969-70-es széria korábban elképzelhetetlen elismertséget hozott számunkra világszerte, ráadásul gyakorlatilag gyerekfejjel. Miután 1975-ben az Epic kiadóhoz szerződtünk, hét további albumot készítettünk, köztük egy koncertlemezt is. Együtt dolgozhattunk a dalszerző-producerpáros Kenny Gamble-lel és Leon Huff-fal, majd lehetőséget kaptunk saját dalok megírására" - idézte fel Michael Jackson legidősebb bátyja, aki most 68 éves.

A Jackson 5/Jacksons csapatban persze Michael Jackson lett a legnagyobb sztár, akinek szólókarrierje a hetvenes évek második felétől elképesztő magasságokba jutott. A családi csapatban mindenkinek voltak szólórészei, ő is számos dalt énekelt. Személyes kedvence az I Want You Back, amelyben szintén hallható tenor hangja.

 

 

A zenekarból Michael Jackson 1984-ben szállt ki, a Jacksons eddigi utolsó lemeze az 1989-ben megjelent 2300 Jackson Street volt. 2001-ben mindössze két koncertre újra összeálltak, Michael Jackson szólókarrierje 30. évfordulóját megünnepelve a New York-i Madison Square Gardenben, de csak Michael 2009-ben bekövetkezett halála után három évvel aktivizálta újra magát a négy fivér, Jackie, Tito, Jermaine és Marlon. Azóta járják a világot, idén az Egyesült Államokon és Európán kívül Ausztráliában és Dél-Amerikában is koncerteztek, fesztiválokon, színháztermekben, arénákban és hotelekben egyaránt.

"Csodálatos, ahogyan a közönség fogad minket, mindenki nagyon várja a számainkat. Magyarországra először jövünk, ami nagyon izgalmas lesz. Amikor az iskolában a történelemkönyveket lapozgattuk, már sejtettem, hogy ezekre a helyekre csak akkor juthatok el, ha a zenével híres leszek" - mondta Jackie Jackson. (Michael 1996-ban adott koncertet a Népstadionban.)

Kitért arra, hogy a jövőben újabb zenéket akarnak írni és folytatják a turnézást is. Hozzátette, hogy régóta terveznek egy olyan családi koncertsorozatot, amelyen a Jacksons tagjain kívül két szintén világhírű énekes lánytestvérük, La Toya és Janet Jackson is színpadra áll velük. Jackie Jackson szólóban két lemezt készített, háromszor nősült, négy gyereke született, a nyolcvanas években egy ideig a híres popdívával, Paula Abdullal járt.

 

 

A Michael Jackson állítólagos gyerekmolesztálásáról készült, idén bemutatott Leaving Neverland című dokumentumfilmet a Jackson-család korábban "nyilvános lincselésnek" minősítette és leszögezte, hogy a néhai énekes "száz százalékig ártatlan".

"MJ a valaha élt egyik legnagyobb humanitárius volt, aggódott a bolygóért, jobb társadalmat szeretett volna. Minden lehetséges alkalommal boldoggá akarta tenni rajongóit, miközben szerető apja volt három gyermekének, Prince-nek, Parisnek és Blanketnek" - írta Jackie Jackson az MTI-nek.

A Paloznaki Jazz Pikniken a csütörtöki Jacksons-koncert után pénteken a Brand New Heavies, szombaton pedig Rick Astley lesz a sztárfellépő.

ATEMPO.sk / MTI