Majdnem valaki - Udvaros Dorottya színésznő születésnapjára

Udvaros Dorottya

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1954. augusztus 4-én született Budapesten

Édesapja Udvaros Béla rendező, édesanyja Dévay Camilla színművésznő.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben a Nemzeti Színház (jelenlegi nevén Pesti Magyar Színház), 1982-től a budapesti Katona József Színház alapító tagja. 1994-től az Új Színház, 1997-től a Bárka Színház, 2002-től a Nemzeti Színház tagja.

 

 

A színpad mellett számos alkalommal láthattuk filmek, sorozatok színészeként. Legújabban A mi kis falunk című tévésorozatban is találkozhatunk vele.

Két alkalommal állt színpadra édesanyjával. A Szentivánéji álom című darabban gyerekszereplőként, a Titániát játszó mama közelében lehetett. A bemutató, Németh Antal dr. rendezésében 1959. április 23-án, Kecskeméten volt. Felnőttként egy alkalommal lehettek partnerek. 1989. december 7-én, a Játékszínben volt a Janika című darab bemutatója. Az előadást Berényi Gábor rendezte.

 

 

Édesapja egy alkalommal rendezte, az Evangélium Színházban, a Csongor és Tündében, melyet 2007. novemberében mutattak be.

1985-ben jelent meg első önálló lemeze Átutazó címmel, melyre Dés László írt zenéket, Bereményi Géza pedig szövegeket Udvaros Dorottyának. Három évtizeddel később, 2015-ben jelent meg a Majdnem valaki lemeze, ahol Bereményi szövegeihez Hrutka Róbert írt dalokat.

EZ, ATEMPO.sk