Papa, ha meghal - új premierre készül a Dialóg csapata

Papa, ha meghal – premier előadás Komáromban

A 2016-ban alakult Dialóg nonprofit szervezet tevékenységei és célkitűzései közt szerepel a szlovákiai magyar dráma népszerűsítése. Ennek egy újabb gyümölcse augusztus végén kerül a közönség elé.

A színpada állított monodrámák után ezúttal agy komédiát mutat be a csapat Telihay Péter rendezésében.

Soóky László tollából a Papa, ha meghal című abszurd színjáték a családi kötelékek széthullásáról mesél, arról a folyamatról, ahogy az egymáshoz legközelebb álló rokonok elidegenednek egymástól. A jelenségről, hogy nem tudjuk, kik vagyunk, hova, kihez, tartozunk, s ebből adódóan azt sem, merre tart az életünk.

 

Rendezői koncepció

Körülöttünk évtizedek óta nemzedékek sora nő fel úgy, hogy apaképe torz, hiányos vagy egyáltalán nincs. A hiány, a félreértelmezett, eltorzult, vagy szándékosan eltorzított kép bennünk, elhagyott, kisemmizett gyermekekben káoszt szül. Ez a káosz pedig, hol tragikus, hol komikus, hol abszurd helyzeteket kreál bennünk és körülöttünk. És mi megbénulunk.

Az apátlanság káoszt szül. A mi kaotikus „bénázásunk” pedig tragikus és röhejes. De szakrális.

Közép-Európa ez. Lengyel szakralitás, cseh(szlovák) abszurd és vérfagyasztó humor, magyar fájdalom, délszláv szenvedély és érzékiség keveredik. Ezekből áll ennek az előadásnak a teatralitása.

Bábok és babák fagyott mimikájú, torz arcképcsarnokában, akár egy panoptikumban téblábolnak elveszetten az örökösök: mi magunk. Kétségbeesetten igyekszünk megtapintani, nyakon ragadni a múlt árnyait, megkapaszkodni a testetlen testekben…de egyre kevésbé tudjuk, kik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk, tartunk-e egyáltalán valahová.

A kor, amelyben játsszunk, a miénk. Az alakok is mi vagyunk, arcunk, ruhánk, tárgyaink ismerősek, nap, mint nap visszaköszönnek az utcán, a kirakatokban, színházban, vadászaton…

Haláltánc ez, apánk virgonc emléke fölött, thrilleroperett, vénasszonybalett. Szürreális, mulatságos ünnep, groteszk temetés.

 

Az előadásról

Papa egy zimankós januári napon balesetet szenvedett a motorkerékpárjával, nekiütközött egy kopjafának, és szörnyethalt a helyszínen. Ahhoz, hogy papa halálát hivatalosan is megállapítsák, azonosítani kellene őt, de, mivel teste összezúzódott a terméskövön, a fizikai azonosítása szinte lehetetlenné vált, nem marad más, mint az emlékek felidézése, de van ilyen emlék is, és olyan emlék is... A temetésre való készülődés közben az örökösök – hol a múltbéli emlékek, hol pedig személyes érdekek miatt – egyre őrültebb helyzetetekbe keverednek…

 

Papa, ha meghal

 

A darabban olyan színészek lépnek a színpadra, mint Culka Ottó, Dósa Zsuzsa, Horváth Sebestyén Sándor, Jókai Ági, Molnár Xénia, Szoták Andrea, Szvrcsek Anita és Varga Lívia.

A látványért Hircsu Mariann felel, dramaturg Varga Emese, a zenei rendező Sipos Dávid, a rendező asszisztense pedig Balaskó Edit.

A bemutatóra 2019. augusztus 31-én, szombaton 19.00 órától kerül sor a komáromi Városi Művelődési Központban.

EZ, ATEMPO.sk