50 éves Tanita Tikaram

Tanita Tikaram nyugatnémet születésű brit pop- és folkénekesnő, dalszerző, dalszövegíró. 1969. augusztus 12-én született és maláj, valamint szingaléz vérvonallal rendelkezik: édesapja a brit hadsereg tisztje, hindi-fidzsi és maláj ősökkel.

A németországi Münsterből Angliába, Basingstoke-ba költöztek. Miután Tikaram híressé vált Basingstoke-ból a londoni Primrose Hillbe költözött.

Stílusára főleg rövid, akusztikus gitárral kísért dalok jellemzőek, bár legismertebb dala, a Twist in My Sobriety, mellyel 1988-ban tarolt a listákon, egy csaknem öt perces zeneszám. A dalhoz díjnyertes fekete-fehér videoklip készült, melyet Bolívia vidéki részein forgattak, és Gerard de Thame rendezett.

 

 

A debütáló albuma, az Ancient Heart is nagy siker volt, négymillió példány fogyott el belőle; az 1980-as évek végi női énekeshullám egyik alaplemeze Suzanne Vega és Tracy Chapman albumai mellett.

A hírnév ellenére visszatért az iskolapadba is, szociológus-politológus diplomát szerzett. Utána átütő sikert nem ért el lemezeivel, de a kritikusok külön díjazzák, hogy csak kiérlelt zenei anyagot enged ki a kezéből.

ATEMPO.sk