Ez a film száll versenybe Magyarországról az Oscar-díjért

Ez a film száll versenybe Magyarországról az Oscar-díjért

A Mecenatúra programja által támogatott, Akik maradtak című filmet nevezi Magyarország a 92. Oscar-díjátadóra, nemzetközi film kategóriában. Tóth Barnabás alkotása nem az első, amely a közmédia támogatásával versenyezhet. Két évvel ezelőtt Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje nyerte az arany szobrot, hatalmas sikert aratva.

 

Az Akik maradtak a második világháború utáni Budapesten játszódik, a lélekemelő könnyedséggel és melegséggel teli emberi történet a szeretet gyógyító erejéről szól. A középkorú orvos és fiatal páciense történetét feldolgozó film támogatásáról Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban:

„Ismét egy olyan film kerül rivaldafénybe, amelyik a közmédia támogató nyilatkozatával nyert finanszírozást a Médiatanácsnál.

Ez a kiváló alkotás is elindult egy olyan úton, amit egyszer már végigjártunk Deák Kristóf Mindenki című filmjével, amely szintén a közmédia támogatásával nyert finanszírozást és jutott el egészen az Oscar-díjig. Nagyon büszkék voltunk az akkori sikerre, reméljük, hogy Tóth Barnabás filmje is eljuthat idáig” – mondta el.

 

 

A pályázaton támogatást nyert alkotásokat televíziós vetítésre kell elkészíteni, azonban a nemzetközi siker lehetőségét szem előtt tartva a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kifejezett hozzájárulását adta a filmszínházi bemutatáshoz.

„A közmédia lassan egy évtizede vesz részt a Médiatanács Mecenatúra programjában. Az elmúlt tíz esztendőben rengeteg olyan film készült, amelyek színvonalas alkotások, értéket képviselnek és számos nagy nemzetközi díjat hoztak el” – tette hozzá Medveczky Balázs, aki szerint a 2010-ben felállt Médiatanács újra megteremtette a financiális hátteret a fikciós műfaj számára, aminek köszönhetően mára komoly alkotói háttér alakult ki, nagyon jó rendezőkkel, írókkal, háttériparral, amely segíti a tévés filmek létrejöttét.

ATEMPO.sk / MTVA