75 éves Poór Péter táncdalénekes

Poór Péter

Poór Péter Budapesten született. A Magyar Televízió 1967-es táncdalfesztiválján tűnt fel, és lett egyik napról a másikra népszerű énekes. Persze ezt komoly tanulás előzte meg; zongora és hegedűtanulmányok után 17 éves korától a híres operaénekesnő, Németh Anna növendékeként klasszikus éneket tanult, de mivel első sikereit táncdalokkal aratta, ez a műfaj eltérítette az operától. Felvételt nyert a Magyar Rádió Tánczenei Stúdiójába, ahol Balassa P. Tamás irányítása alatt képezte tovább magát.

A fesztiválsiker után a magyarországi fellépéseken kívül végigturnézta Európa legtöbb országát. Rangos nemzetközi fesztiválokra kapott meghívást, és nyert első díjat, vagy a közönségdíjat (Szófia, Berlin, Moszkva, Drezda, Lipcse, stb…).

Számos sikeres lemeze jelent meg, melyek közül a Fekete vonat c. dal aranylemez lett; egyébként ez mindmáig az egyik legnagyobb számban eladott magyar hanglemez.

 

 

Már népszerű énekesként elvégezte Színművészeti Főiskola operett-musical szakát Vámos László osztályában, majd három-három évig a Szegedi Nemzeti Színház, majd a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. Színházi pályafutása hat éve alatt számos főszerepet játszott el sikerrel operákban, operettekben és musicalekben.

Később a színházi kötöttségek már gátat jelentettek számára, így a színház világából kilépve elsősorban külföldi szerződések vártak rá. Három különböző évben volt a világhírű berlini Frierichstadtpalast sztárja, 1980 óta gyakran turnézik Kanadában és az USA-ban. Vendégművészként ma is gyakran lép fel a Magyarország határain kívül élő magyar közönség előtt is. (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Bácska.)

Énekel magyarul, angolul, németül és olaszul. Kétórás önálló műsorában helyet kapnak táncdalok, operett- és musical-részletek.

Népszerűsége az évtizedek során nem csökkent, 1996-ban ismét egy aranylemezt vehetett át Szent karácsony éjjel c. albumáért, amely minden idők legsikeresebb magyar karácsonyi lemeze lett.

1998-ban állami kitüntetésben részesült: a magyar kultúra külföldön való terjesztéséért megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

2001 óta az USA-n és Kanadán kívül kétévenként Ausztráliában is fellép; 2005-ben 4 hónapos koncertturnét bonyolított le, majd 2006-ban ismét Amerika következett: két hónap alatt 34 nagyvárosban énekelt.

Az utóbbi években a Budapest Televízió egyik szombat esti műsorának szerkesztő-műsorvezetőjeként is tevékenykedik. Számos fiatal tehetséget fedezett fel, de teret ad olyan művészeknek is, akik a maguk területén kiválóak, mégis ritkán kerülnek képernyőre.

2019-ben Máté Péter-díjban részesült.

ATEMPO.sk