A Kaukázusból jöttem - Agócs Gergely nyári gyűjtőútjáról

Agócs Gergely

A felvidéki származású Agócs Gergely népzenekutató, a Hagyományok Háza munkatársa a Kaukázus északi előterében élő türk népek zenefolklórját kutatja. Gazdag kutatási anyagaiból az itthoni és erdélyi nagyközönség az Atyai ág című összeállításból kap ízelítőt.

Agócs Gergely néprajzkutató 2019 június végén érkezett haza immár hetedik kaukázusi gyűjtőútjáról. A Hagyományok Háza munkatársa rendszeresen kutat az egykori Kazár Kaganátus területén élő türk népcsoportok falvaiban.

 

Agócs Gergely

 

Munkája során rengeteg – zeneileg és kultúrtörténetileg – izgalmas párhuzamot tárt fel, amelyeket koncertjein tár a nagyközönség elé. Legutóbbi gyűjtőútján három – egymástól több száz kilométerre fekvő – kaukázusi régió mintegy 15 helyszínét kereste fel.

Ennek eredményeként szeptemberben Dagesztánból, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskortosztánból érkeznek énekes és zenész adatközlők, akikkel a Fonó Zenekarral szervezett koncerten találkozhat a nagyközönség Magyarországon és Erdélyben. Az Atyai ág című – a párhuzamokat hangsúlyozó – színpadi produkció vendégei között szerepel Arszlanbek Szultanbekov énekes és dombra-játékos is, aki A Mongol című hollywoodi produkció főcímdalának szerzőjeként vált ismertté Ázsia-szerte.

 

Agócs Gergely

 

„A magyar népzene keleti párhuzamait felvonultató első konkrét adatokat Kodály Zoltán A magyar népzene című művében (1937) találhatjuk – vázolja tudományos munkája előzményeit Agócs Gergely. –

Kodály a magyar népdalok rokonságát (cseremisz, nogaj, udmurt, tatár és baskír dallampárhuzamok mentén) egyértelműen a nagy eurázsiai füves pusztán, illetve az azt övező területek ugor és türk népeinek népzenéjében állapítja meg.

Ez a felismerés indított el engem is a különféle türk és finnugor népek szállásterületeire, hogy a Kodály által vázolt feladatok elvégzésén, illetve a tudományosan megalapozott összehasonlító vizsgálatok kidolgozásán munkálkodjak.”

 

Agócs Gergely

 

A kutató úgy véli, hogy a finnugor „anyai” - nyelvi rokonság mellett elérkezett az idő, hogy a Kodály által felismert, majd követői munkássága által megerősített, kulturális rokonságunk másik, „atyai” - türk ágának képviselői is elfoglalják méltó helyüket a magyar kulturális életben. Erre legutóbb kiváló alkalommal szolgált a Kodály Zoltán Emlékév, melynek keretében született meg az „Atyai ág” című projekt. Az eddigi eredmények, az azóta készített új gyűjtések, valamint a feltárt zenei rokonságunk felmutatásának fontossága indokolják, hogy a produkció ismét színpadra álljon, s a koncertek anyagát a mai kor színvonalának megfelelő technikával rögzítsék az utókornak.

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Mohai Balázs