5 éve indult útjára Szarka Tamás Éden földön című zenés darabja

Épp ma 5 éve, hogy Szarka Tamás Éden földön című zenés fantasy-át bemutatták a Nemzeti Színházban. A produkció sikerét jelzi, hogy előadásról előadásra teltházakkal fut és gyönyörködtet, repít, tanít gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Szarka Tamás énekes, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja, az Éden földön (Hany Istók legendája) című gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlott mesejáték szövegkönyvének és dalainak szerzője egy rádióriportnak köszönhetően készítette el a darabot, amely Hany Istókról, mozgalmas, színes életéről szólt.

A történet szerint 1747-ben a hansági Király-tó lápjában, Kapuvár környékén találtak egy 7-8 éves fiút, akit a halászok bevittek a várba, és ott csodálták, mint fura szerzetet. Megkeresztelték, beíratták iskolába. A fiú a várkapitány kislányával erősen szimpatizált, barátkozott, majd végül elszökött. A legenda szerint Istók hosszú éveken keresztül megélt kint a lápban, állítólag a hódok nevelték, úgy úszott, mint a hal.

A történetet Bozsik Yvette rendező-koreográfus álmodta színpadra sok zenével, tánccal és különleges látvánnyal, mely leginkább a fantasy műfajához közelítő világot varázsol a nézők elé.

Az előadás zenéjében Szarka Tamás nagy hangszerarzenált használ. A zenei alapokat Komáromban, Farnbauer Péterrel közösen játszották fel.

 

 

Szarka Tamás az Éden földön fogadtatásáról szólva korábban úgy fogalmazott, hogy szerzőként ugyan elfogultsággal vádolható, de sokan jelezték számára, hogy ezt a darabot nagyon sokszor szeretnék látni.

"Az emberek sírnak és nevetnek az előadás alatt és után, így az a bizonyos két maszk a görög színház tetején kéz a kézben jár" - jegyezte meg a produkcióról, amelyet legközelebb november 12-én láthat a közönség a Nemzeti Színházban.

Az Éden földön zenei anyag és szövegkönyve 2016-ban fizikai formátumban is megjelent, így akár otthon is visszaidézhetőek az előadás pillanatai.

A darabban az Istók szerepét alakító Berettyán Nándor mellett Olt Tamás, Tóth Auguszta, Trokán Anna, Schnell Ádám, Katona Kinga, Varga József, Vati Tamás, Niedermüller Ádám, valamint a Bozsik Yvette Társulat szerepel. A díszletet Cziegler Balázs, a jelmezt Berzsenyi Krisztina tervezte. Az előadást hat éves kortól ajánlják.

EZ, ATEMPO.sk