Határon túli nemzeti tánc - őszi turnéra indul az Ifjú Szivek Táncszínház

Ifjú Szivek Táncszínház

Mozgalmas lesz az október az Ifjú Szivek Táncszínház tagjainak. Újra turnéra indulnak a 2017-ben bemutatott Határon túli nemzeti tánc műsorukkal Nemeshodostól Bodrogszerdahelyig. Több mint tíz alkalommal lépnek színpadra a következő hetekben.

Az darab alcíme, Hetvenhét verbunk a végekről, sokatmondó. Az előadás nemzeti táncainkat, a csárdást és a verbunkot dolgozza fel az alkotótól már megszokott, egyedi felfogásban.

A bécsi udvarral folytatott hosszas tárgyalás eredményeként a pozsonyi országgyűlés 1715: VIII. cikkelye emelte törvényerőre az állandó közös hadsereg felállítását. A rendek e törvény elfogadásával szentesítették az idegen haderő jelenlétét, s hozzájárultak ahhoz, hogy megnövekedjék a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek száma. A Verbung Kommandók működése, de különösen a szabad toborzás, óriási szerepet játszott a verbunk fogalmának népszerűsítésében, a verbuválás emlékeit idéző hagyomány kialakulásában, valamint egy új egységes táncstílus elterjedésében Közép-Európában.

Az előadás célja a verbunkos tánc hagyományainak bemutatása és megőrzése, mely egy egységes kulturális értéket képvisel Európában. A műsor Felvidék, Kárpátalja, Partium és Erdély területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles képet az egykori verbunkos hagyományokról. Az előadás 60 perce alatt nyomonkísérhetjük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé és milyen formákban folklorizálódott a csárdás a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén. Mindez Hégli Dusan koreográfiájával és rendezésében.

 

 

A tánckar:

Galbičková Katarína, Gyenes Barbara, Gyűrösi Anna, Kucsera Réka Borbála, Makó Tamara, Marsal Margaréta, Oláh Eszter, Sebő Veronika, Varsányi Ágnes, Varsányi Zsófi, Vermes Anna, Baranyai Viktor, Botló Ákos, Botló Gergely, Brusznyai Erik, Domján Máté Sándor, Kujbus Csaba, Lantos András, Oláh József Márton, Szabó Róbert, Tímár Gergely

A zenekar:

Hegedűs Máté – hegedű, Király Miklós – hegedű, Hegedűs Gergely – brácsa, Király Tamás – nagybőgő, Kuti Sándor – cimbalom

 

A turné állomásai:

október 8., 11.00, Rimaszombat
október 8., 18.00, Rimaszombat
október 9., 18.30, Fülekpüspöki
október 10., 09.30, Tornalja
október 10., 11.30, Tornalja
október 10., 18.30, Tornalja
október 11., 19.00, Ajnácskő
október 12., 18.00, Bodrogszerdahely
október 13., 15.00, Battyán
október 14., 19.00, Kassa
október 15., 18.00, Szina
október 16., 18.00, Szepsi
október 18., 19.00, Párkány
október 19., 14.00, Szőgyén
október 19., 19.00, Dunamocs
október 20., 17.00, Nemeshodos

EZ, ATEMPO.sk