Pege Aladár, a nagybőgő Paganinije

Pege Aladár nagybőgős 1939. október 8-án született Budapesten. A Liszt- és Kossuth-díjas érdemes művész, zeneszerző, a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb egyénisége volt. Nevét és játékát a dzsessz iránt rajongók éppen olyan jól ismerik, mint a komolyzenei hangversenyek közönsége. 1969-ben szerezte meg diplomáját a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő tanszakán. Tanárai Montág Lajos és Tibay Zoltán voltak.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vb9nls7_IKg

 

Már ekkor rendszeresen hangversenyzett, majd 1975-1978 között Nyugat-Berlinben, Reinhold Zeppereznél folytatta tanulmányait. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nyugalmazott tanára volt. Pedagógiai munkája mellett világszerte adott koncerteket, amelyeken a dzsessz és a komolyzene egyforma hangsúllyal szerepel. Koncertjeinek műsora nemegyszer ötvözte kétféle - egymással csak látszólag ellentétes - repertoárját.

A nemzetközi kritikusok szerint a "nagybőgő Paganinije" volt.

 

 

Fellépett többek között a New York-i Carnegie Hall-ban Herbie Hancock együttesének vendégszólistájaként, ami azért is emlékezetes, mert a világ legjobb nagybőgősének tartott Charles Mingus kölcsönhangszerével játszott (amit később ajándékba is kapott a művész özvegyétől).

Halálának évében ünnepelte első színpadra lépésének 50. évfordulóját. 2006. szeptember 23-án hunyt el.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GQaRzKeL5sE

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Művészetek Palotája