Bergendy István, aki a Süsü zenéjét is szerezte

Ma ünnepli születésnapját Bergendy István Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, szaxofonista, énekes, a Bergendy-együttes zenekarvezetője.

Szolnokon született 1939. október 8-án, de felmenői Felvidékről származnak. Az M1 Rocklexikon c. műsorának egyik adásában elmondta, hogy ősei Franciaországból vándoroltak a forradalom elől Lengyelországba, majd amikor Napóleon elfoglalta Lengyelországot is, onnan a Felvidékre költöztek.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

1958-1961 között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanult. Első hangszerének a harmonikát választotta. A Bartók Béla Konzervatóriumban tanult klarinétozni 1961-1964 között Meizl Ferenc tanítványaként. 

Fellépett a Műegyetem Szimfonikus Zenekarában, Tóth Zoltán big bandjében, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ifjúsági dzsesszegyüttesében.

Testvérével, Bergendy Péterrel 1958-ban alapították a Bergendy-együttest a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem klubjában. 1959-ben először játszott Gonda Jánossal a Kelényi-zenekarban, majd mint blattoló muzsikus Holéczy zenekarában külföldön turnézott, Chappy utolsó big bandjében, illetve a Magyar Állami Hangversenyzenekarban, az I. István Gimnázium Szimfónikus Zenekarában klasszikus szaxofonszólókat játszott. 1970-ben újjáalakították a Bergendy zenekart.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Olyan örökbecsű dalokkal gazdagította a magyar könnyűzenét, mint az Iskolatáska, a Szellemvasút, a Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold  és a Darabokra törted a szívem.

Mivel különbözni akart zenésztársaitól, 1971. június 5-én levágatta a haját, azóta kopasz.

1977-re szétvált a Bergendy, mivel az énekes, Demjén Ferenc új zenekart alapított. Bergendy István azóta is neheztel "Rózsira", hogy faképnél hagyta őket, pedig náluk lett népszerű.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Bergendy István számos filmes projektben vett részt, több magyar televíziós, illetve filmipari darab zenéjét is jegyzi.

A Süsü a sárkány, a Futrinka utca és a Sebaj, Tóbiás dalait és az Én táncolnék veled című műsor főcímét ma is tízezrek tudják emlékezetből végigénekelni.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Urbán Tamás/Fortepan