Ma van a népi játék napja

Balatoni Kata szervezésében a világ minden tájáról csatlakoznak a népi játék napja kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy a diákok oktatásában a magyar népi játékok elnyerjék méltó helyüket.

Az ötletgazda, Balatoni Kata táncpedagógus, szervező elmondta:

a hagyományos népi játékok kulturális örökségként vannak jelen a mindennapjainkban, ezeket szeretné új formában, megközelítésben a figyelem középpontjába helyezni.

Mint mondta, ezek a játékok végigkísérik a gyerekek teljes szocializációs folyamatát, megtalálhatók köztük az ölbeli játékok, a párválasztó játékok, szellemi, ügyességi és eszközös játékok.

Immár több mint 400 intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez Magyarországról és a Kárpát-medence területéről, továbbá több mint tízen jelentkeztek távolabbi országokból, Ausztráliából, Amerikából, de Lengyelországból, Angliából és Németországból is csatlakoztak magyar gyerekekkel foglalkozó iskolák - mondta, hozzátéve, hogy egyre színesebb a paletta.

 

 

Mint mondta, az elmúlt száz évben sokan foglalkoztak a témával, sok gyermekjáték gyűjtemény létezik, ezekből minden évben kiválaszt néhányat, amelyet közzétesz. Ennek célja, hogy a pedagógusok ezekből válogatva minden évben újabb játékokat tanulhassanak, és adhassanak át a gyerekeknek.

Hozzátette: a rendezvény célja, hogy a népi játék élménye mellett felhívják a figyelmet pedagógiai sokszínűségére is. "Az összes játék tele van ilyen lehetőségekkel, és ha ezt tudatosan használjuk, akkor a legkiválóbb pedagógiai eszközünk lehet" - mondta.

Kiemelte: gyermekkorban az elsődleges csatorna, amelyen a magyar kultúrát eljuttathatjuk a gyerekekhez, az a népi játék. "Ezért fontos, hogy ezt hogyan közelítjük meg. Ebben újdonság az a szemlélet, amelyet ez a program is közvetít" - mondta, hozzátéve: hogy ezúttal nem a produkció számít, nem egy évzáró műsorra, fellépésre készülnek, hanem a személyiség fejlődésért, a közösség-élményért és a nemzeti kultúránkért való cél jelenik meg benne.

"Bízom benne, hogy egyre többen találkozhatnak ezzel a szemlélettel és ezzel az élménnyel" - mondta a szervező.

Egy játék is kiegészíti ezt a napot: akik megtanulják 2019 játékait, az előadást rögzítik és feltöltik a rendezvény hivatalos Facebook eseményéhez sok-sok értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak. A videókat október 10-ig kell megjelentetni. Már számos kisfilm megnézhető a Kárpát-medence különböző iskoláiból, helyeiről.

EZ, ATEMPO.sk / MTI