Kaland - Márai darabjával indult a Thália Színház jubileumi évada (+VIDEÓ)

A kassai Thália Színház a 2019/20-as évadban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileum alkalmából első bemutatója főhajtás a hagyományok, a múlt, a tradíció, a polgári örökség, Márai Sándor életműve előtt.

Márai Sándor Kaland című színművének kassai bemutatójával régi adósságot törleszt a színház, ezt a darabot még sosem játszották az író szülővárosában.

Márai legsikeresebb színpadi művéről van szó, az 1940-es budapesti bemutató után, az év drámájává választották, a Nemzeti Kamara Színházban még három évig volt műsoron és 350 előadást ért meg.

Beke Sándor A gyertyák csonkig égnek (2010) és a Kassai polgárok (2014) után trilógiává bővíti Márai rendezéseinek sorát. Beke Sándor maga is jubilál, hiszen idén ünnepelte 80. születésnapját, ugyancsak ez évben ünnepli színházi pályafutásának 60. évét, emellett pedig 50 éve maga is tevékenyen részt vett a Thália Színház megalapításában.

 

Thália Színház

 

Az előadásban a női főszerepet Kiss Szilvia játssza, aki hosszú idő után visszatér a Thália színpadára, hiszen a pályáját még főiskolai tanulmányai előtt éppen Kassán kezdte, majd 2003-tól ismét a színházhoz szerződött.

A produkcióban látható Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Géza Színház színésze, akit jól ismer a kassai közönség, hiszen többször játszott már a Tháliában. Márai bravúrdarabjának többi szerepében a színház művészei lépnek színpadra: Rab Henrietta, Varga Lívia, Madarász Máté, Bocsárszky Attila, Illés Oszkár és Szpisák Gyula.

A látványért neves magyarországi alkotók felelnek, a díszletet Horesnyi Balázs a jelmezeket Rátkai Erzsébet tervezi. Dramaturgként a színház valahai oszlopos tagja Pásztó András tér vissza a Tháliába.

 

{jamedia src="https://vimeo.com/365655573" type="video" mtype="vimeo"}

 

Pásztó András dramaturg gondolatai a Kalandról

A Kalandnak Márai Sándor legsikeresebb színpadi művének az ősbemutatója 1940-ben volt Budapesten a Nemzeti Színház Kamaraszínházában. Aztán több mint háromszázszor játszották. Azóta is ezt a Márai-drámát állították színpadra legtöbbször, sőt filmváltozata is született.

A Kaland cím többértelmű. Márai magát az életet nevezi kalandnak, amiben a váratlan örömök, bánatok, sikerek és csalódások váltják egymást. 1940-ben úgy nyilatkozott, hogy „Számomra az írás kaland. De ez, a darab még nagyobb, még izgalmasabb kalandnak ígérkezik.”

 

Thália Színház

 

Jogosan merül fel a kérdés: miben rejlik ennek az egyetlen helyszínen néhány óra alatt lejátszódó drámának a sikere? Márai úgy írta meg a történetet, hogy a cselekmény során valamennyi szereplő élete megváltozik.

A Kaland a szerelem, a hűség és a hűtlenség, a karrier és a hivatástudat, a siker és a bukás drámája.

Dr. Kádár Péter professzor minden tekintetben sikeres. Igazgatói kinevezés, előkelő magánpraxis, ifjú feleség, kiváló munkatársak. Azonban néhány óra leforgása alatt kellemetlen meglepetésben lesz része orvosként is, férfiként is. Nem is sejti, hogy amíg őt ünneplik, addig hűségesnek hitt kollégája szökésre készül feleségével, Annával. Kádár elengedi Annát? Hol van a harmónia a szakmai sikerek és a magánélet között?

 

Thália Színház

 

Beke Sándor rendező, az ötvenéves kassai Thália alapítója szerint Kassa és Márai Sándor szorosan összetartozik. Az író két színpadi művét rendezte már Beke a Tháliában: A gyertyák csonkig égnek (2010), A kassai polgárok (2014). Most ünnepi bemutatónak a színház jubileumi évadjának elejére a Kaland című Márai-drámát választotta. Hiszen ez színdarab olyan emberi, erkölcsi kérdéseket vet fel, amelyekre a huszonegyedik század emberének, nézőjének is választ kell találni. Ennek érdekében szükség volt bizonyos sűrítésre, hogy a cselekmény mozgalmasabb legyen, a mai ember számára könnyebben befogadható legyen.

A Kaland kiváló lehetőséget kínál a színészeknek, hogy társalkotóként művészi eszközeikkel életre keltsék a Márai által megálmodott figurákat.

 

Thália Színház

 

Következő előadások

október 13. vasárnap
október 15. kedd
október 16. szerda
október 17. csütörtök
november 7. csütörtök
november 8. péntek

ATEMPO.sk
Fotó, Videó:  Németi Róbert